Artikler skrevet af Katrine Lester
Lai vokser op i 70’ernes og 80’ernes Bejing. Kina er præget af fattigdom og undertrykkelse. Mao er død og borte, men personkulten og det kommunistiske diktatur fortsætter. Kineserne lever stadig i kulturrevolutionens skygge, og man …
Romaner baseret på virkelige hændelser kan give skrammer for både forfatteren og romanens øvrige personer. Det gælder ikke mindst, når det er autofiktion, hvor forfatteren skriver om sig selv og sin familie – i romanform, …
Marsken er et forunderligt landskab. Sådan er det i dag, og sådan var det i slutningen af 1500-tallet, da marskbønderne nordvest for Hamborg stadig var selvejere med ansvaret for diget. Det er en oplagt mulighed …
Sjældent er 600 sider blev læst så hurtigt, som da jeg fløj igennem svenske Jonas Hassen Khemiris Søstrene. Det er ikke en pageturner af en spændingsroman, men i stedet en farverig og underholdende roman om …
Vestersand er anden del af Arvolas serie fra 1800-tallets ishav. Vi er på den norske nordkyst, tæt på Finland, hvor samere, finner, nordmænd og russere kæmper for at overleve den barske natur i et samfund, …
En mand vender hjem. 20 år har vores navnløse fortæller tilbragt i eksil, hvor det er lykkes ham at skabe et middelklasseliv for sig selv: kæreste, teenagedatter og et lærerjob på den lokale skole. En …
Og det skete i de dage…. Jesus liv og levned er en evig kilde til spekulationer, forskning – og gendigtning. Vi ved utrolig lidt og det vi troede, vi vidste, har vist sig at være …
Syrere. Ukrainere. Østtyskere, tamiler, chilenere, ungarere og bosniere. Flygtningepolitikken har stået højt på den politiske dagsorden de seneste mange år, og alligevel er det småt med et samlet historiske perspektiv på de grupper af flygtninge, …
Sofi Oksanen er en af Finlands mest fremtrædende forfattere, der ikke tøver med at kaste sig ud i samfundsdebatten. Hun har vundet priser – blandt andet Nordisk Råds Litteraturpris – for sine romaner om Estland …
Emma Holten er en modig kvinde. Hun har aldrig været bange for at tage de store, principielle debatter om køn, feminisme og andre emner, der traditionelt gør nogle grupper af mænd meget vrede og meget …
Ormehavet er fjerde bind i Anne-Marie Vedsø Olesens gendigtning og fortolkning af de gamle nordiske myter. Vølven Snehild er stadig på vandring, og nu leder hun efter sin mor. Hun har rejst i både ildlandet, …
I 1949 er en israelsk soldat med sin enhed på patrulje i Negev-ørkenen. Det er lige efter staten Israels grundlæggelse og den efterfølgende krig, og officielt skal soldaterne bevogte den nye grænse til Egypten. Uofficielt …
Krig æder sjæle op. Ofrene er ikke kun de faldne og de fysisk sårede, men også dem der kommer hjem med usynlige ar på psyken. Efter 1. verdenskrig kaldte man det granatchock, og det var …
1915 var et godt år for det danske demokrati. En grundlovsændring udvidede stemmeretten markant, så endnu flere kunne deltage i demokratiet. Mest omtalt og omfattende er naturligvis den kvindelige valgret, og i mange bevidsthed er …
Endelig begynder tilværelsen at flaske sig for Ivan Iljitjs – og så rammer katastrofen. Han havde ellers fået dommerembede med betragtelig lønforhøjelse og dermed status efter at have henslæbt lidt for mange år i den …
I en lille by ved en flodbred i Paraguay går don Diego de Zama i hundene. Det er i kolonitiden i slutningen af 1700-tallet og Spanien regerer over det meste af kontinentet. don Diego er …
Anbefales! Lena Anderssons nyeste samling af små, forbundne noveller – en slags fiktive casestudier kalder hun dem selv – er stærkt anbefalelsesværdige og meget svære at lægge fra sig. Det er en lille cirkel af …
Nobelprisen er uden sammenligning den mest prestigefyldte pris for både videnskabsmænd, forfattere og politikere/organisationsfolk. Det skyldes selvfølgelig prisens alder, pengebeløbets størrelse, men også at der gennem tiden er vokset et stor fortælling op om nobelprisen. …
I Rusland sænker mørket sig igen over Gulag. Der var en tid, hvor arkiver blev åbnet, overlevende kunne fortælle om rædslerne og borgerne kunne få et glimt af sandheden om de lejre, der i årtier …
Kairos er det lykkelige øjebliks gud, og for purunge Katharina føles det som et lykkens øjeblik, da hun møder den 34 år ældre Hans. Det er i Østberlin, året er 1986 og Østtyskland er en …