Peter Krogsted Nielsen: Flugten til Danmark
Syrere. Ukrainere. Østtyskere, tamiler, chilenere, ungarere og bosniere. Flygtningepolitikken har stået højt på den politiske dagsorden de seneste mange år, og alligevel er det småt med et samlet historiske perspektiv på de grupper af flygtninge, der siden anden verdenskrig har søgt tilflugt i Danmark.
Det råder Peter Krogsted Nielsen bod på i en nøgtern fremstilling af hvordan den håndfaste udlændingelov efter mere end 75 år på bagen i 1952 blev revideret til fordel for en meget mere liberal lov. Denne nye lov tog ikke bare udgangspunkt i Danmarks vilje til at modtage fremmede, men også i at disse fremmede havde rettigheder.
Forud for dette var naturligvis gået en verdenskrig og et skamfuldt forløb, hvor blandt andet tyske jøder i 1930erne var blevet afvist ved grænsen og sendt retur til koncentrationslejre og udryddelse. Mere ukendt er måske, at Danmark i de første år efter jerntæppet stadig sendte flygtninge fra kommunismens undertrykkelse retur, og at magten til dette lå hos den enkelte politimyndighed.
I 1951 vedtog FN en flygtningekonvention, og i 1952 var Danmark endelig klar med en ny udlændingelov. Det førte ikke straks til store flygtningestrømme, men allerede da Sovjet gik ind i Ungarn fire år senere var vi klar med udstrakte hænder for at tage imod flygtningene herfra. Senere fulgte flygtningestrømme fra Vietnam, Chile og Sri Lanka, for slet ikke at tale om krigen i eks-Jugoslavien, Mellemøsten (kulminerende med krigen i Syrien i 2015) og de seneste par års modtagelse af ukrainere.
Det er gået frem og tilbage med lempelser og stramninger af lovgivningen (mest det sidste), og danskernes syn på flygtninge har ændret sig løbende. Nogle grupper blev modtaget med åbne arme, andre med en spytklat fra en motorvejsbro. Nogle grupper blev hurtigt optaget i det danske samfund, andre havde sværere ved at finde en plads, uanset om det skyldtes forskelle i kultur, religion og etnicitet, eller måske at samfundet og viljen til at finde løsninger ændrede sig.
Det er altid sprængfarligt at forsøge at give en sober fremstilling af et så kontroversielt emne, og ofte kommer forfatterens personlige holdninger til at skygge for det faglige indhold. Det sker dog ikke her, hvor Peter Krogsted Nielsen fint og uden store armbevægelser fortæller både den store og den menneskelige historie om flygtningekriser, modtagelser og konventioner, så læseren selv kan trække sine egne konklusioner på baggrund af en solid historisk beskrivelse.
Flugten til Danmark er fireogfirsindstyvende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien.
Peter Krogsted Nielsen: Flugten til Danmark. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkom 12. september 2024