// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Bogbytteskabet
Forside » Bogbytteskabet

Bogbytteskabet

Bogbytteskabet på Ederlandsvej 40 i Herlev blev indviet i maj 2019 af borgmester Thomas Gyldal Petersen samt initiativtager Jane Andersen.

Læs her på siden om bogbytteskabets tilblivelse og få nogle fif, hvis du selv vil etablere et bogbytteskab.

Historien bag
Selve skabet er et brugt skab, som jeg fik doneret til formålet af en familie i lokalområdet. Jeg skrev i en gruppe på Facebook om min idé og hurtigt meldte skabet sig på banen.

Min mand malede skabet sort med god udendørsmaling og min svigerfar byggede taget. En anden venlig sjæl i lokalområdet bidrog med tagpap, så taget holder vand og sne ude.

Jeg samlede mig en ordentlig stak gode bøger fra venner og bekendte, så jeg var klar med kvalitetsbøger til åbningsdagen.

Jeg skrev ud på Facebook i en gruppe i lokalområdet og inviterede alle med til indvielsen og serverede kaffe og kage.

Daglig drift og gode fif

  • Ryd løbende op i skabet
  • Fyld skabet op – men overfyld det ikke – det er svært at se, hvad der er i et proppet skab
  • Saml gerne i genrer, så folk hurtigt kan danne sig et overblik
  • Eller saml i farver, det giver et fedt blikfang
  • Hav gerne en ekstra kasse stående med bøger, så du altid har bøger at fylde skabet op med
  • Vær large – lad gerne folk tage en bog selvom de ikke sætter en bog
  • Og vær glad når nogen kommer med en hel kasse med bøger
  • Sorter – fjern slidte udgåede biblioteksbøger, kogebøger fra 70´erne eller ordbøger (du finder hurtigt ud af, hvad folk er interesseret i (og ikke er)

  • Fællesskab
    For at et bogbytteskab bliver en succes, skal det forankres i lokalmiljøet. Derfor var det vigtigt for mig at invitere til indvielse.

    En succes forudsætter, at der løbende tages og sættes bøger, der skal med andre ord være et vist flow, så der ofte er nye bøger på hylderne.

    Læseglæde
    For mig handler det om at skabe læseglæde og det kan jeg bidrage til ved at gøre bøger tilgængelige. Måske fristes en ikke-læser til at tage en biografi med hjem fra dagens gåtur med hunden. Eller måske tager den travle far en krimi med under armen, når han passerer skabet på vej til skole med børnene.

    Bøgerne skal være lettilgængelige og skal derfor oplagt ud der, hvor folk naturligt færdes. Og det kan sagtens være på en villavej eller på en arbejdsplads. Og så må jeg hellere sige, at jeg er glad for vores tradition her i landet med folkebiblioteker og et bogbytteskab er ikke i konkurrence med bibliotekerne, men et fint supplement.