Anmeldelser i kategorien Historie

21. marts 1945 er den sorteste dag i min hjemby, Frederiksbergs, historie. Den dag blev den franske skole på Frederiksberg Alle ved et uheld ramt af bomber fra engelske bombefly, og mere end 100 mennesker …

Saskia Cort er en svensk influencer, der i 2022 bad sine mange kvindelige følgere om at spørge mænd i deres liv om, hvad de egentlig tænkte på, når de bare lod tankerne flyve. Det overraskende …

Børn og hjem. Mand og mad. Husmødrene havde mange opgaver i midten af 1900-tallet, og hun satte en ære i at nå det hele – med et smil på læben og altid perfekt hår. Sådan …

Man tror det er løgn. Men i 1970, da Gellerupplanen var helt ny, blev den faktisk kåret til Danmarks kønneste by af B.T. Ambitionerne for det nye byggeri var jo også store: gode lejligheder med …

Danmark er en brugsforening! Således sagde historikeren Palle Lauring engang, og det var ment som en hyldest til den danske andelsbevægelse og det særlige danske fællesskab. I Esben Bøgh Andersens Andelsbevægelsens natur er det ikke …

Titlen på denne bog kunne godt indikere, at den henvender sig til en læserskare af forholdsvis hårde individer med rod i det dybe, danske, historiske muld. Undertitlen hjælper lidt med at sænke testosteron-niveauet: ”Odins råd …

Den bedste engelske fodboldrække har altid trukket mange øjne til sig, og er du vokset op i Skandinavien, har engelsk fodbold siden 1970’erne været en fast bestanddel af den sport, du kunne finde på dit …

Hvordan begriber man det ubegribelige? Hvordan nedarves traumer gennem generationer, når den store verdenshistorie rammer den lille familiehistorie?
Daniel Mendelsohn er amerikansk jøde, født 15 år efter afslutningen på 2. verdenskrig og holocaust. Hovedparten af hans …

Der var engang, hvor store dele af Midt- og Vestjylland havde en bugnende tekstilindustri. I dag er syerskerne væk, omskolet eller gået på pension, og der står Made in China, Bangladesh eller Vietnam i nakken …

Jeg ved, hvad du tænker: Nu bliver det ikke mere nørdet. En bog om en enkelt fodboldkamp? Ville det ikke være lettere bare at se en optagelse af kampen? Jo, det er en god pointe, …

Martin A. Husted tager os i ’Den som vover’ med til to uhørt dristige commando-raids under 2. Verdenskrig. I den ene indtager en gruppe på kun 60 tyske elitesoldater det på papiret uindtagelige belgiske fort …

Tom Buk-Swienty er en forrygende fortæller. Det har han bevist igen og igen i sit efterhånden omfattende forfatterskab, der både rummer biografier og en række historiske værker. I ’Berlin brænder’ kommer vi tæt på en …

Næste år i Jerusalem. Jerusalem har været ombejlet i årtusinder. Engang var det bare en landsby med en god vandforsyning, langt fra alfarvej, men religion og storpolitik har gjort byen til centrum for tre verdensreligioner …

Jeg elsker The Rest Is History, som er en helt fantastisk engelsk historie-podcast med to underholdende og kapable værter, nemlig Tom Holland og Dominic Sandbrook. De har afsnit – og gerne flere i en serie …

De fleste af os elsker torvemarkeder. Boder fyldt med grøntsager, håndværk, honning, måske tøj, pølser, nødder, slik og meget, meget andet. Det er den vemodige drøm om den oprindelige bymidte: lokalt forarbejdede varer, fra jord …

Heks eller heltinde? Grevinde Danner er en vanvittig interessant historisk skikkelse. Få kvinder i danmarkshistorien har taget en social opstigning som hende: Fra fattig balletpige med et uægte barn til grevinde og Frederik d. VII’s …

Danmark har aldrig været i krig med Rusland. Alligevel er danskerne ikke det store land mod øst synderligt venligt stemt – med god grund. Fra den kolde krig hvor russerne stod for Ondskabens Imperium til …

Jeg har læst Herman Melvilles ”Moby Dick” tre gange. Første gang var jeg for lille og ville bare imponere mine forældre. Jeg har været omkring syv år. Jeg husker det som en eventyrlig fortælling. Anden …

“I en tid, der er optaget af at være på det rigtiges side, er teatret en vigtig påmindelse om, at vi alle er andet og mere end rigtige: Vi er først og fremmest mennesker.”
Det er …

Grønland var i Anden Verdenskrig aldrig centrum for store slag med mange hundrede eller tusinder af soldater, sådan som vi blandt andet så det i Nordafrika. Men den store ø spillede på en anden måde …