Anmeldelser i kategorien Historie

I foråret 1945 blevet det østlige Tyskland skyllet over af en selvmordsbølge. Bølgen bevægede sig fra øst mod vest. Familiefædre skød deres børn og ægtefælle for derefter at begå selvmord. Kvinder kastede sig i floderne …

Havet har altid været Danmarks mægtigste ven, og frem til flådens ran i begyndelsen af 1800-tallet var vi en stærk flådemagt. Ikke nær så stærk som de allerstørste, bevares, men vores flåde var en magtfaktor …

Farlig! Vulgær! Naiv! På forsiden af Elvis i Danmark står datidens dom over Elvis med store bogstaver. I dag er Elvis anerkendt som ”king of rock’n’roll” men da hans musik første gang nåede Danmark, var …

Horacio Castellanos Moya er en anerkendt og hædret forfatter fra Mellemamerika, og i denne skønlitterære bog portrætterer Moya et Latinamerika, som er præget af såvel fattigdom og frygt som af millitante regeringer. Ydermere er det …

Danmarkshistorien er lang og fuld af begivenheder. Kan den virkelig meningsfuldt koges ned til kun 440 sider inkl. register? Det var min første tanke, da jeg stod med udgivelsen fra Aarhus Universitetsforlag i hænderne. Og …

Geografisk set er Femø er en af Sydhavsøerne, en lille ø i Smålandsfarvandet mellem Lolland og Sjælland. Omkring 120 indbyggere på et bakket morænelandskab på 11 kvadratkilometer. Men er Femø er meget mere end …

Det er et ambitiøst projekt, professor i statskundskab Tim Knudsen har sat sig for: at fortælle statsministerembedets historie fra den første grundlov og til i dag. Det bliver i alt fem bind, hvoraf de tre …

Selvom jeg efterhånden har læst en del litteratur om 2. verdenskrig, havde jeg alligevel ikke tidligere læst om de tyske flygtninge i Danmark – ja, faktisk var jeg slet ikke klar over, at Danmark fra …

Hvis du, ligesom jeg, er vild med at mærke historiens vingesus, så er værket “Pompeji – livet i en romers by” lige noget for dig. Her tager den kontroverseille engelske forsker og professor Mary Beard …

Man skulle bo under en sten i efteråret 2005 og vinteren 2006 for ikke at opdage, at noget stort var på færde. Sjældent har en avis vakt så stort et ramaskrig. I løbet af kort …

Statsministeren som politisk figur dukkede ikke skumfødt op af Østersøen en junidag i 1849. Det har taget 170 års politisk udvikling at nå til den rolle, som statsminister Mette Frederiksen har i dag. Fra en …

Der er sagt og skrevet meget om 2. verdenskrig, holocaust og Auschwitz, men alligevel bringer Fairweathers bog noget nyt frem i lyset. Den frivillige er den sande historie om den polske modstandsmand Witold Pilecki, der …

Er du træt af manden? Så er det bare om at finde NemID frem og et par klik senere på internettet har du søgt om skilsmisse. Sådan har det været siden 2013, og det er …

I sommermånederne 1943 rejste Hitlers fotograf Walter Frentz rundt i Danmark. Han kom vidt omkring, og en af hans opgaver var at dokumentere, hvor langt arbejdet med den såkaldte Atlantvold var nået. Volden var et …

I år er det 30 år siden, at Tyskland blev genforenet. Siden slutningen af 2. Verdenskrig lå der et tykt rødt frihedsberøvende tæppe over det, der grotesk nok blev kaldt den tyske demokratiske republik. Og …

I årtusinder har døden fascineret kunsten. Pragtværket “Dødens store billedbog” tager os med på en fantastisk rejse igennem kunsthistoriens skildring og opfattelse af døden.
Bogens forfattere, kunsthistorikerne Stefan Pajung (1975-) og Søren Hein Rasmussen (1957-), …

Niña, Pinta. Santa Maria. Du skal nok have hovedet begravet temmelig dybt nede i sandet, hvis du som blot almindeligt uddannet aldrig har hørt disse tre navne før. Det er naturligvis navnene på de tre …

Du behøver ikke nødvendigvis være royal for at finde værdi i det, jeg er nødt til at kalde et rent mesterværk fra Michael Müller. Heller ikke selvom hans nye bog ”Kongehuset under besættelsen” handler om …

En af mine erindringer fra skoletiden var fejringen af 200-året for stavnsbåndets ophævelse. Det var i 1988, så jeg har været 12 år gammel. Ikke detaljer står skarpt i erindringen, men vi klædte os ud …

Ved 2. Verdenskrigs afslutning blev det mest ødelæggende våben nogensinde taget i brug. Amerikanernes atombomber smadrede store japanske byer, og tvang nationen til overgivelse. I årene efter krigen fortsatte udviklingen af disse masseødelæggelsesvåben, og der …