// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kasper Green Munk: Rejse til krigens steder
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer, Historie, Krige

Kasper Green Munk: Rejse til krigens steder

Skrevet af den 28. januar 2024 – 05:53Ingen kommentarer

I ’Rejse til krigens steder’ tager Kasper Green Munk os med på syv rejser til steder, hvor 2. Verdenskrig har efterladt spor. Det kan være i form af forsvarsanlæg, gigantiske ruinbunker, fx i Berlin og flere andre tyske byer, som nu er dækket af græs, eller det kan være i Babi Jar-dalen, hvor 30.000 jøder blev myrdet i løbet af nogle få dage. Disser mærker efter krig fascinerer forfatteren, fordi de er vidnesbyrd, de repræsenterer dramatiske begivenheder og erindringer, der har påvirket den europæiske selvforståelse.

Skrivestilen er essayistisk, meget personlig og diskuterende i relation til, hvorfor krig fascinerer. Forfatteren er klassisk akademiker og har et stort teoretisk-filosofisk apparat i ryggen. Samtidig er han belæst ud i krigslitteraturen, både fag- og skønlitterært, og han drysser rundhåndet titler på en række centrale værker ud over siderne. Så der er klart noget at gå videre med for den interesserede læser.

Der er et gennemgående, og stærkt, spændingsfelt i den meget personlige beretning. Green Munk skammer sig næsten over at være så tiltrukket og fascineret af krig og dens blodige væsen. Han bruger sine rejser og studieophold rundt om i Europa til at udforske de komplicerede følelser, som krigen vækker.

Den meget personlige stil har dog en slagside, idet forfatteren kommer til at fylde lidt vel meget i fortællingen. Værst er det i gengivelsen af hans og familiens besøg i Normandiet. Invasionens betydning for krigens gang og afslutning fejes resolut af bordet, til fordel for beskrivelser af Green Munks søn reaktioner på strand og kirkegård. Og forfatterens refleksioner går mest i retning af forundring over det hverdagsliv, som udfoldes på de ikoniske strande.

Her misser han en klar mulighed for at diskutere, hvordan invasionen i området i slutningen af juni 1944 har påvirket især Nordfrankrig. Det er tydeligt, at hans interesser ligger i Tyskland, hvor han har opholdt sig flere gange på studieophold og så på Østfronten. Dette trækker ned, men skal ikke stå i vejen for de mange gode læsninger og fortolkninger af andre forfattere. Og bogen har bestemt værdi, som guide for os, der opsøger de mange spor, som krigene på det europæiske kontinent har kastet af sig.

Kasper Green Munk: Rejse til krigens steder. Atlanten, 256 sider. December 2023

Der er lukket for kommentarer.