// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Kasper Green Munk: Rejse til krigens steder
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer, Historie, Krige

Kasper Green Munk: Rejse til krigens steder

Skrevet af den 28. januar 2024 – 05:53Ingen kommentarer

I ‚ÄôRejse til krigens steder‚Äô tager Kasper Green Munk os med p√• syv rejser til steder, hvor 2. Verdenskrig har efterladt spor. Det kan v√¶re i form af forsvarsanl√¶g, gigantiske ruinbunker, fx i Berlin og flere andre tyske byer, som nu er d√¶kket af gr√¶s, eller det kan v√¶re i Babi Jar-dalen, hvor 30.000 j√łder blev myrdet i l√łbet af nogle f√• dage. Disser m√¶rker efter krig fascinerer forfatteren, fordi de er vidnesbyrd, de repr√¶senterer dramatiske begivenheder og erindringer, der har p√•virket den europ√¶iske selvforst√•else.

Skrivestilen er essayistisk, meget personlig og diskuterende i relation til, hvorfor krig fascinerer. Forfatteren er klassisk akademiker og har et stort teoretisk-filosofisk apparat i ryggen. Samtidig er han bel√¶st ud i krigslitteraturen, b√•de fag- og sk√łnlitter√¶rt, og han drysser rundh√•ndet titler p√• en r√¶kke centrale v√¶rker ud over siderne. S√• der er klart noget at g√• videre med for den interesserede l√¶ser.

Der er et gennemg√•ende, og st√¶rkt, sp√¶ndingsfelt i den meget personlige beretning. Green Munk skammer sig n√¶sten over at v√¶re s√• tiltrukket og fascineret af krig og dens blodige v√¶sen. Han bruger sine rejser og studieophold rundt om i Europa til at udforske de komplicerede f√łlelser, som krigen v√¶kker.

Den meget personlige stil har dog en slagside, idet forfatteren kommer til at fylde lidt vel meget i fort√¶llingen. V√¶rst er det i gengivelsen af hans og familiens bes√łg i Normandiet. Invasionens betydning for krigens gang og afslutning fejes resolut af bordet, til fordel for beskrivelser af Green Munks s√łn reaktioner p√• strand og kirkeg√•rd. Og forfatterens refleksioner g√•r mest i retning af forundring over det hverdagsliv, som udfoldes p√• de ikoniske strande.

Her misser han en klar mulighed for at diskutere, hvordan invasionen i omr√•det i slutningen af juni 1944 har p√•virket is√¶r Nordfrankrig. Det er tydeligt, at hans interesser ligger i Tyskland, hvor han har opholdt sig flere gange p√• studieophold og s√• p√• √ėstfronten. Dette tr√¶kker ned, men skal ikke st√• i vejen for de mange gode l√¶sninger og fortolkninger af andre forfattere. Og bogen har bestemt v√¶rdi, som guide for os, der ops√łger de mange spor, som krigene p√• det europ√¶iske kontinent har kastet af sig.

Kasper Green Munk: Rejse til krigens steder. Atlanten, 256 sider. December 2023

Der er lukket for kommentarer.