// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Stig Wørmer: Tabet af Skåne
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Stig Wørmer: Tabet af Skåne

Skrevet af den 9. juni 2024 – 07:06Ingen kommentarer

1658 var et skæbneår i danmarkshistorien. De katastrofale Karl Gustav-krige var tæt på at udradere os som selvstændig nation, og da krigstågen endelig lettede over kongeriget var Skåne, Halland og Blekinge gået tabt – for evigt, tør man nok sige nu, mere end 350 år efter.

Ifølge forfatteren til dette firsindstyvende bind i serien 100 danmarkshistorier er dette nationale traume næsten skrevet ud af vores bevidsthed. Det er præmissen for Tabet af Skåne, og det gør Wormer virkelig meget for at banke ind i hovedet på læseren. Underligt nok, for jeg kender ikke nogen, der ikke er klar over at Skåne engang var dansk, og selvom årstallet 1658 ikke har samme symbolværdi som 1864, betyder det ikke at tabet er fortrængt ud af historien.

Det er et spændende emne, og især historien om hvordan Skåne blev forsvensket efter tabet er væsentlig. Forskellene mellem Danmark og Sverige (dengang og nu) er større end man lige tror, og når en landsdel skifter land, er det ikke bare et nyt sprog og en ny konge. Det er nye love, nye skikke, nye præster i kirken og meget meget andet.

Det er virkelig positivt, at der er kommet en bog om Skåne efter nederlaget, men desværre føler jeg mig som læser flere gange ladt i stikken. Det virker som om et lige lovligt frisk sprogbrug og forfatterens kongstanke om at vi har glemt Skåne får lov til at trumfe fagligheden og seriøsiteten i Tabet af Skåne. Samtidig er der skæmmende faktuelle fejl i teksten som jeg ikke forstår har fået lov til at glide igennem redaktionen, og generelt er dette et af de svageste bind i serien om 100 danmarkshistorier.

Hvis man interesserer sig for perioden og svenskekrigene – og hvem gør ikke det? – kan jeg i stedet anbefale bind 15 i serien, Svenskekrigene, der er skrevet af Sebastian Olden Jørgensen.

Tabet af Skåne er firsindstyvende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien.

Stig Wørmer: Tabet af Skåne. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkom 8. maj 2024

Der er lukket for kommentarer.