Emma Holten: Underskud
Emma Holten er en modig kvinde. Hun har aldrig været bange for at tage de store, principielle debatter om køn, feminisme og andre emner, der traditionelt gør nogle grupper af mænd meget vrede og meget personlige i deres angreb.
I Underskud tager hun et opgør med vores måde at se på økonomi og særligt omsorgssektorens del af økonomien på. I de modeller, økonomer bruger til at beregne værdi, kommer kvinder og kvindearbejde til at ligne en underskudsforretning. Kvinder skal jo have barsel, deltid og barns sygedag for at tage sig af de kommende generationer, og selv når de er i lønnet beskæftigelse har de oftere omsorgsjob, der er lavere lønnet og som derfor pr. definition er mindre værd, fordi penge nu engang er den eneste måde for økonomer at vurdere værdi på.
Ydermere er det også kvinderne, der påtager sig en stor del af den uformelle omsorg – i hjemmet, i den udvidede familie og i civilsamfundet – og da det heller ikke prissættes igennem en beskatbar pengeløn, så vokser det kvindelige underskud bare yderligere. Men behøver det være sådan? Er penge virkelig altings målestok, eller kan vi tænke anderledes når det handler om at finde ud af, hvad der i virkeligheden giver os værdi i vores liv?
Dette har Emma Holten skrevet debatbogen Underskud om, som allerede fra udgivelsesdagen vakte opsigt. Noget af debatten handlede om Holtens indblik i økonomi (jeg er selv som Holten humanist og kan derfor ikke skille skæg fra snot i dén debat), mens andet handlede mere om bogens bærende ideer.
Det er jo i sig selv en kæmpesucces for en debatbog, at den rent faktisk bliver læst og debatteret – også selvom ikke alle er enige i pointerne eller mest er optagede af om man kan finde en fejl. Der er slet ingen tvivl om, at Holten rejser en principiel debat og bogen er et væsentligt indspark i en større samfundsdiskussion.
Man kan sagtens finde lidt skønhedsfejl her og der, og undervejs savner jeg lidt mere struktur for mange af de i øvrigt væsentlige pointer er nogen steder smidt lidt umotiveret ind i bogen, så den ikke er så helstøbt opbygget. Bogen rejser flere spørgsmål end svar, og netop derfor inviterer den sin læser til at tænke selv og reflektere over samfundets og økonomiens nuværende indretning. Det er jo et godt udgangspunkt for en debatbog skrevet på indsigt og indignation, og man kan jo håbe på en opfølger.
Underskud bør derfor læses af alle med interesse for samfundsudviklingen – også af dem, der ellers måske bliver skræmt af ord som feminisme eller som mener at have en forudindtaget holdning til Holten og hendes bagkatalog af tidligere debatoptrædener. Måske kan man blive klogere? Man kan i hvert fald blive provokeret – på den gode måde.
Emma Holten: Underskud, 287 sider. Politikens Forlag, udkom 2. maj 2024