// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Heidi Vad Jønsson: Indvandring i velfærdsstaten
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Heidi Vad Jønsson: Indvandring i velfærdsstaten

Skrevet af den 14. juni 2018 – 06:50Ingen kommentarer

Indvandring er et af de allermest omdiskuterede politiske emner i disse år. Alle har en mening, men de færreste har et historisk overblik. Det behøver man ikke at have for at kunne mene noget, men for dem der gerne vil have sat indvandringen og debatten ind i en historisk kontekst er Indvandring i velfærdsstaten et godt sted at starte.

Heidi Vad Jønsson gennemgår pædagogisk udviklingen fra de første gæstearbejdere i Fredericia frem til oliekrisens massearbejdsløshed. Dengang kom de for at arbejde, og der var en forventning om, at de ville tage hjem igen, når der ikke længere var brug for dem. Sådan kom det ikke til at gå.

I 1980erne kom flygtningene, og med dem kom også de første store debatter om udlændingepolitikken. For flygtningene kom ikke fordi vi havde brug for dem, men fordi de havde brug for os. Men hvad gjorde tilstrømningen med vores samfund?

Indvandring i velfærdsstaten trækker de store linjer op fra de sidste 50 år. Der er mange, der har skullet finde deres ben i debatten. Fagbevægelsen var i begyndelsen skeptiske over for gæstearbejderne, men har stået på at de i det mindste skulle meldes ind i en fagforening og ikke fungere som løntrykkere. Socialdemokratiet har haft endnu sværere ved at finde balancen mellem ønsket om at hjælpe flygtninge og den overvældende integrationsopgave, men også andre partier har været lidt frem og tilbage.

Samtidig har selve historien om udlændingedebatten fået sit eget meta-liv, hvor især flygtningeloven fra 1983 er blevet udråbt til den store katastrofe på strammersiden af debatten. Det er formentlig ikke helt sandt, eftersom andre lande har haft en tilsvarende eller endog højere tilstrømning af flygtninge. Samtidig har enkeltsager påvirket opinionen, og såvel pressen som de politiske partier har tumlet med at finde den rigtige måde at tale om problemerne på – og kæmpet for at forstå folkedybets grundlæggende meget kritiske holdning til indvandringen.

Indvandring i velfærdsstaten er tiende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier.

Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr stykket.

Vi har anmeldt de ni første bind: Gudhjemtid, Grundloven, Fri Porno, Industri på udstilling, Den islandske revolution, Danmark i krig, Det første fængsel, Struensee og Beatlemania.

Heidi Vad Jønsson: Indvandring i velfærdsstaten. Aarhus Universitetsforlag, 100 sider. 14. juni 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.