// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Johan Heinsen: Det første fængsel
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Johan Heinsen: Det første fængsel

Skrevet af den 15. maj 2018 – 07:31Ingen kommentarer

Da Trunken blev bygget omkring 1620 var det Danmarks første fængsel – ja faktisk et af de første fængsler i verden. Før det havde man haft arrester, hvor folk sad mens de ventede på deres dom, men indespærring som straf var en ny tanke. Datidens straffe havde indtil da været legemsstraffe, forvisning eller døden.

Nu var Trunken ikke et moderne fængsel, og straffen var ikke kun indespærring. I stedet var det nærmere slavearbejde, for fangerne skulle arbejde – og arbejde hårdt. Staten manglede nemlig (billig) arbejdskraft, og det viste sig at være bedre at sætte tyvehænder i arbejde frem for at hugge dem af, som man tidligere havde gjort.

Arbejdet var hårdt, maden var dårlig og dødeligheden var høj. Derfor var fangerne heller ikke særlig tilfredse med deres situation, og oprør og flugtforsøg var udbredte. I de følgende århundreder udvikledes fængselstanken indtil det nuværende fængselsvæsen tog sin begyndelse i midten af 1800-tallet.

Det er den historie, Johan Heinesen ruller op for os i Det første fængsel, og det er virkelig interessant. Synet på kriminelle, på straf og på fængsler har ændret sig over århundrederne, og med udgangspunkt i konkrete fangers historier inviteres vi ind i et (for mig i hvert fald) ukendt hjørne af danmarkshistorien.

Det første Fængsel er syvende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling.

Vi har anmeldt de seks første bind: Gudhjemtid, Grundloven, Fri Porno, Industri på udstilling, Den islandske revolution og Danmark i krig.

Johan Heinesen: Det første fængsel. Aarhus Universitetsforlag, 2018, 100 sider

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.