// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Bo Lidegaard: Danmark i krig
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Bo Lidegaard: Danmark i krig

Skrevet af den 4. maj 2018 – 07:39Ingen kommentarer

På mindre end en generation er Danmark gået fra at være et krigsforskrækket land til et af de lande, der trækker de tungeste læs i internationale operationer. Engang sendte vi helst humanitær hjælp, når fremmede lande stod i flammer, men siden 1991 har vi deltaget i en stribe krige på ikke mindre end tre kontinenter.

Det er en interessant og markant udvikling, båret igennem af brede politiske flertal – med Irakkrigen som eneste, men vigtige undtagelse. I Danmark i krig undersøger Bo Lidegaard hvordan vi har bevæget os, hvilke debatter politikerne har haft og hvordan debatten har været i befolkningen (generelt: ikke ret stor, igen med Irak-krigen som den store undtagelse).

Jeg var selv studentermedhjælp på Christiansborg da udsendelsen til Afghanistan blev vedtaget, og jeg husker en gruppe socialdemokratiske MF’ere, der reflekterede over, at de ved at trykke på den grønne knap ville være med til at sende danske soldater i døden. Det var en uvant følelse for selv garvede MFere! Frem til Afghanistan var forventningen ikke, at danske soldater ville blive dræbt i tjeneste.

Den store omvæltning af Danmarks indstilling til internationale militæroperationer har rykket vores udenrigspolitik, vores forsvar, men også os selv, for hvor det var noget helt særligt i min ungdom at kende en soldat, der havde været udsendt, er det nu ganske normalt. 41.000 danske mænd og kvinder har været udsendt siden 1991.

Det danske samfund har (ofte lidt sløvt og på bagkant) skulle tilpasse sig at være et samfund med mange veteraner med alt hvad det indebærer, lige fra fejringer af vores udsendte til mindesmærker og ikke mindst hjælpen til de fysiske og især psykiske mén som soldaterne kom hjem med. Det gik lidt skidt med det sidste i starten. Desværre.

Danmark i krig er en god, kort indføring til de seneste 26 års internationale konflikter med dansk deltagelse af altid velorienterede og velskrivende Bo Lidegaard. Jeg savner måske lidt, at Bo Lidegaard også forholder sig til, at danske soldater har været udsendt før 1991 – blandt andet på Cypern og Suez. Olfert Fischer og den første Golfkrig var ikke første gang.

Danmark i krig er sjette bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling.

Vi har anmeldt de fire første bind: Gudhjemtid, Grundloven, Fri Porno, Industri på udstilling og Den islandske revolution.

Bo Lidegaard: Danmark i krig. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.