// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Poul Duedahl: Gudhjemtid
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Poul Duedahl: Gudhjemtid

Skrevet af den 3. december 2017 – 12:37Ingen kommentarer

Tid er tid. Dage, timer, minutter og sekunder tikker lystigt afsted, og danskerne følger den lydigt. Vi sætter en ære i at være præcise, bander når toget ikke går til tiden, og der er ikke noget mere irriterende end at spilde sin tid. Men sådan har det ikke altid været.

Faktisk er tid en moderne konstruktion. Engang havde man ikke anden tidsangivelse end solens gang over himlen, og man havde såmænd heller ikke brug for mere. Klostrene havde deres krav om bønner på bestemte klokkeslæt, men for almindelige mennesker var dag dag og nat nat og mere var der ikke grund til at hænge sig i.

Det ændrede sig i den moderne tid. Med de store opdagelsesrejser steg sømændenes behov for præcis navigation, og før gps’en krævede navigation kendskab til klokken. En hastig udvikling af ur blev fulgt af jernbanens endnu større behov for at vide, hvornår toget gik og ikke mindst hvornår det modkørende tog kom, så man kunne være sikker på, at sporet var ledigt. Så skal klokken jo være det samme alle steder, men hvordan gør man det, når Danmark er mere end 40 solminutter bredt? Solen står som bekendt op over Gudhjem før dens stråler rammer Blåvandshuk.

Løsningen kom 1. januar 1894, hvor Danmark meldte sig ind i den internationale universaltid på den 15. længdegrad. Den længdegrad, der går lige ved Gudhjem…

Det er denne fortælling, Poul Duedahl ruller op for læseren i Gudhjemtid. Det var nemlig ikke kun i Danmark, at tiden voldte kvaler, og der lå en lang (tids)rejse mellem de første timeglas og vores tids Greenwich Mean Time, som hele verden har rettet ind efter. I Danmark har vi Gudhjemtid, og det er værd at blive klog på i denne letlæste, korte og indsigtsfulde introduktion til tidens historie og urmageri i Danmark.

Gudhjemtid er første bind i en serie fra Aarhus Universitetsforlag, der hedder 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned.

I dette første bind handler det altså om vores tidsforståelse og historien bag den moderne tidsangivelse. Det er forfriskende, at Aarhus Universitetsforlag – og forfatteren naturligvis – ikke vælger den lette løsning og skriver om store slag og kendte konger, men at de rent faktisk tager udgangspunkt i vores fælles hverdag og de tanker, der har præget udviklingen af det danske samfund. Med Gudhjemtid kommer100 danmarkshistorier godt fra land som en lettilgængelig serie for den historieinteresserede dansker.

Poul Duedahl: Gudhjemtid. Aarhus Universitetsforlag, 100 sider. 2017.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.