// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Louise Karlskov Skyggebjerg: Industri på udstilling
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Louise Karlskov Skyggebjerg: Industri på udstilling

Skrevet af den 21. januar 2018 – 07:54Ingen kommentarer

I slutningen af 1800-tallet gik udviklingen hurtigere end nogen sinde før. Jernbanen og telegrafen bandt landet sammen på nye måder, og maskiner og ny teknologi ændrede grundlæggende hele vores samfund. Danmark var ved at få fat i industrialiseringen, og alt det vi kunne, skulle vises frem for hele verden og alle danskerne. Og det blev det så.

Industri på udstilling tager udgangspunkt i industriudstillingen i København i 1888, men ambitionen er meget større end at fortælle om en enkelt udstilling og dens indhold. Med afsæt i denne konkrete begivenhed som omdrejningspunkt fortæller Louise Karlskov Skyggebjerg industrialiseringen af Danmark, før og efter.

Og det gør hun fremragende!

Her er dampmaskiner og elmotorer og gasmotorer, her er centrifuger og hesteskomaskiner, Carlsbergs gær og jernbaner. Alle de store og små elementer, der tilsammen ændrede Danmark fra et landbrugsland til et industriland. I små skridt, forstås, for i begyndelsen handlede industrialiseringen i Danmark mest om at forædle og forbedre landbrugsprodukter, så de kunne masseproduceres sikkert og holdbart til eksport.

Undervejs får vi også historien om, hvad industrialiseringen gjorde ved os danskere og vores måde at leve på. De nye transportformer ændrede vores bosætning, de nye maskiner ændrede arbejdsmarkedet, vores madvaner, vores måde at se tiden på og meget, meget andet. Perspektivet trækkes op, fra den tidligste industrialisering til vores dages robotter.

Industri på udstilling er en lillebitte bog, der giver lyst til at vide mere om de kæmpestore forandringer, industrialiseringen bragte med sig. Samtidig er den fyldt med små, underfundige historier, der giver stof til eftertanke – f.eks. historien om, at mejerist var et kvindehåndværk inden industrialiseringen. Så blev man bekymret for, om skørterne kunne komme til at sidde fast i de store, nye centrifuger, og pludselig var mejerist blevet et mandehverv…

Industri på udstilling er fjerde bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned.

Vi har anmeldt de tre første bind: Gudhjemtid, Grundloven og Fri Porno.

Louise Karlskov Skyggebjerg: Industri på udstilling. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. 2017

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.