// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Søren Mentz: Den islandske revolution
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Søren Mentz: Den islandske revolution

Skrevet af den 28. april 2018 – 05:57Én kommentar

Sagaer og vulkaner. Et godt fodboldhold. Dem, der altid giver os point i Melodi Grand Prix. Ethvert barn har hørt om vulkanøen, men Island fylder faktisk ikke synderligt meget i de fleste danskeres bevidsthed. Det kan undre, for Island var i mere end 500 år en del af den danske konges rige.

Det forsøgte en dansk mand at lave om på i 1809. Jørgen Jürgensen kom til Island på et britisk skib med 12 soldater, arresterede stiftsamtsmanden og udråbte en republik. Det varede dog kun kort, for da et britisk krigsskib kom forbi, blev kaptajnen noget forundret over at finde sådan en uorden på øen. En republik briterne ikke bakkede op om – heller ikke selv om Danmark og Storbritannien ikke just var på de mest venskabelige termer. Stiftamtsmanden blev løsladt og genindsat i sit embede, og roen blev genoprettet. Imens havde islændingene selv bare passet deres eget og været rimelig ligeglade med balladen.

Denne episode i 1809 bliver i Den islandske revolution brugt som katalysator for historien om det dansk-islandske forhold i årene efter. Islændingene opfattede sig ikke som en koloni, faktisk protesterede de voldsomt mod at blive sammenlignet med Grønland og Færøerne. De var kongetro, men op igennem 1800-tallet voksede der også en islandsk nationalisme frem – præcis som den danske voksede frem herhjemme.

Søren Mentz fortæller om stort og små fra det dansk-islandske fællesskab, og det klæder ham at gøre det uden løftede pegefingre. Hverken danskerne eller islændingene forstod hinanden, og på trods af en række meget populære besøg fra flere konger, gik de to endelig fra hinanden under 2. verdenskrig og sporene fra de to landes samkvemstid blev langsomt, men sikkert visket ud i den offentlige bevidsthed – i hvert fald i Danmark. I Island er historierne om den danske undertrykkelse stadig en del af den nationale fortælling.

Den islandske revolution er en god introduktion til vores landes fælles historie, og tjener derfor det formål som en del af serien 100 danmarkshistorier. Den kunne måske have været redigeret en anelse skarpere; da jeg læste den synes jeg den flagrede lidt frem og tilbage, men det er skønhedsfejl.

Den islandske revolution er femte bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned.

Vi har anmeldt de fire første bind: Gudhjemtid, Grundloven, Fri Porno og Industri på udstilling.

Søren Mentz: Den islandske revolution. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. 2018

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.