// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Rasmus Rosenørn: Beatlemania
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Rasmus Rosenørn: Beatlemania

Skrevet af den 25. maj 2018 – 07:02Ingen kommentarer

The Fab Four. Fire unge mænd fra Liverpool, der med gode melodier, smittende spilleglæde og gode refræins vendte op og ned på musikhistorien. Vi har alle hørt dem, kan alle synge med på Yesterday, She loves you og Yellow Submarine. I 1964 gav de to koncerter i den nu udbrændte (men snart genopbyggede) KB-Hal på Frederiksberg, og det var et besøg, der gav genlyd i den danske ungdom.

Det er dette besøg og dette band, som museumsinspektør Rasmus Rosenørn tager afsæt i, for at fortælle en større historie om popmusik og ikke mindst ungdomskultur. Beatles var mere end et band. De blev et symbol på den nye ungdom i 60’erne og de blev markører for en hel generation på en måde, som ingen musikere er blevet det før – og måske heller ikke siden.

I 60’erne var der grobund for en ny ungdom. De unge havde fået flere penge mellem hænderne, mere frihed (senere også mere seksuel frihed med p-pillen) og ikke mindst bedre uddannelser. De skulle prøve noget nyt af, og her kom The Beatles som sendt fra himlen. Pop og Rock havde afløst jazz som de unges foretrukne musik.

Rosenørn kommer kompetent rundt om de store forandringer, der prægede de unge i begyndelsen af 60’erne, og giver bud på hvorfor lige præcis den generation skilte sig ud fra de forrige. Samtidig får vi interessante nedslag i såvel den internationale – især engelske – som den danske musikindustris udvikling og hvorfor det var Beatles, der blev lydsporet for en hel generation.

Beatlemania er 100 danmarkshistorier, når de er bedst. Man tager en historisk begivenhed og bruger den som prisme for at fortælle en bredere historie om danskernes hverdagsliv både før og efter. Det er rasende interessant og velskrevet, og kommer godt rundt om musikscenen og ungdomskulturen i årene omkring Beatles.

Beatlemania er niende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr stykket.

Vi har anmeldt de otte første bind: Gudhjemtid, Grundloven, Fri Porno, Industri på udstilling, Den islandske revolution, Danmark i krig, Det første fængsel og Struensee.

Rasmus Rosenørn: Beatlemania. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkommer 17. maj 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.