// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ulrik Langen: Struensee
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Ulrik Langen: Struensee

Skrevet af den 15. maj 2018 – 12:44Ingen kommentarer

Sig navnet Struensee – og se, hvad der sker, lokker forfatteren. Struensee er en af de mest sagnopspundne og fascinerende personligheder i danmarkshistorien. Som figur har han alt: idealismen, reformerne, kampen mod uretfærdigheden, kongens sindssyge, kærlighedshistorien (med en dronning!) og martyriet.

Virkeligheden var formentlig mere nuanceret.

Ulrik Langen gennemgår ganske fint hvad vi egentlig ved om Struensee og hans tid. Han så sig selv som en oplysningsmand, der ville frigøre det danske samfund, men alligevel hadede de ham – borgerne, matroserne, soldaterne. Hvorfor?

Det er en detalje, som moderne fiktion har haft en tendens til at ignorere eller slå hen: hvordan kan det være, at reformatoren Struensee blev så hadet af det folk, han gav frihedsrettigheder? Det har Ulrik Langen gode svar på og derfor kommer denne korte bog om Struensee på kun 100 sider et solidt spadestik ned i Struensee og hans tid – og grunden til hans fald.

Det allerbedste ved denne fremstilling er dog – i mine øjne – slutningen, hvor eftertidens syn på Struensee gennemgås. De sidste 100 år har den entydigt været positiv, især i fiktionen, hvor Struensees og dronning Caroline Mathildes kærlighedsaffære har været genstand for såvel film, opera, ballet og naturligvis romaner.

Struensee er en god, fordomsfri, introduktion til en karismatisk mand, der ændrede danmarkshistorien og har fascineret os lige siden.

Struensee er ottende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned.

Vi har anmeldt de syv første bind: Gudhjemtid, Grundloven, Fri Porno, Industri på udstilling, Den islandske revolution, Danmark i krig og Det første fængsel.

Ulrik Langen: Struensee. Aarhus Universitetsforlag, 100 sider. April 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.