// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Bjarte Breiteig: Når dagen er omme og andre noveller
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller

Bjarte Breiteig: Når dagen er omme og andre noveller

Skrevet af den 21. april 2024 – 05:37Ingen kommentarer

Når dagen er omme og andre noveller er en sørgmodig læseoplevelse, der formår at gribe læseren med det samme i hver novelle. Bjarte Breiteig demonstrerer sit håndværk som forfatter ved at skabe intense og medrivende universer på få sider, hvor læseren hurtigt får et nært forhold til karaktererne.

Breiteig er en af Norges mest anmelderroste novelleforfattere. Når dagen er omme og andre noveller er udvalgt i tæt samråd med forfatteren og er første gang han udgives på dansk. Det skete i anledning af hans 50-års fødselsdag d. 17. marts.

Det er umuligt ikke at blive imponeret over Breiteigs evne til at indfange essensen af menneskelig ensomhed, det usagte og den følelsesmæssige afstand mellem mennesker i sine noveller. Læseren inviteres ind i en verden præget af genkendelige, men alligevel ubehagelige følelser, der vækker en tåge af vemod og eftertænksomhed.

Novellerne i samlingen rummer også en subtil mystik, der får læseren til at sætte spørgsmålstegn ved virkeligheden og skønlitteraturens grænser. Breiteig leger med læseren og udfordrer vores opfattelse af, hvad der er sandt og hvad der er indbildsk, hvilket tilføjer en ekstra dimension til læseoplevelsen.

Selvom novellerne er skrevet med en enestående skønhed og intensitet, og selvom Breiteig formår at skabe stof til eftertanke, så efterlader samlingen også en tung følelse i kroppen. Fraværet af håb og kærlighed kan virke overvældende, og læseren kan finde sig selv længes efter en følelse af forbundenhed, både med bogen og med verden omkring dem. Derfor måtte jeg også lægge den fra mig et par gange, og komme tilbage til den på et senere tidspunkt, når jeg igen var klar til at blive konfronteret med de tunge følelser.

Når dagen er omme og andre noveller er på én gang smukt skrevet og dybt bevægende. Breiteig har skabt en samling, der giver stemme til de stille og skjulte følelser, som vi alle bærer med os, og som efterlader læseren med en uudslettelig følelse af refleksion, forundring og måske en smule tungsindig.

Bjarte Breiteig: Når dagen er omme, oversat fra norsk af Dagny Pedersen, Forlag Folke, 163 sider, marts 2024

Der er lukket for kommentarer.