// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Vera Politkovskaja: En russisk mor
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Erindringer, Fortællinger, International Politik, Journalistik, Samfund

Vera Politkovskaja: En russisk mor

Skrevet af den 16. september 2023 – 05:30Ingen kommentarer

Alle bøger, der har noget med Rusland eller Ukraine at gøre, er mere end almindeligt populære i disse tider. Det er der med Ruslands invasion i Ukraine alle mulige gode grunde til. Denne bog handler om en verdenskendt og meget respekteret systemkritisk russisk journalist, Anna Politkovskaja, der blev myrdet i oktober 2006 af det russiske styre – på Putins fødselsdag. Og derfor har jeg glædet mig til at læse den. At den er skrevet af hendes datter, Vera, har ikke gjort min interesse mindre.

Vera er selv journalist, og selvom det kan være vanskeligt at leve op til det næsten umenneskelige mod, hendes mor havde, så gør hun et hæderligt forsøg – både i sin hverdag og i bogen her. For der skal ikke herske tvivl om, at Vera er lige så systemkritisk, som mor Anna var. Faktisk er Vera så kritisk over for det russiske politiske diktatur, at hun i dag bor i et land uden for Rusland. Hvor, ved vi ikke.

Bogen er blevet et kort og ærligt portræt af en kvinde og hendes mission. Den er heldigvis ikke blevet et heltekvad. Noget af det, jeg troede ville blive det mere uinteressante i bogen, er blevet rigtig spændende formidlet. Det er nemlig de erindringer, Vera har fra sin barndom, hvor hendes mor blandt andet lærte hende, hvor og hvordan hun skulle skjule sig, hvis nu styret kom efter dem.

Men vi hører også om de bekymringer og det besvær, det var at være datter af en så hård systemkritiker. Ikke alene var opdragelsen meget russisk med hyldest af digtere og masser af musikøvning hver eneste dag, men de levede også med den konstante risiko for ikke at se hende igen.

Det er også en god oplevelse at lære noget om Veras syn på den aktuelle krig. Faktisk bruger hun en del plads på, hvor farligt det er for almindelige russere at stå op mod styret, og hun kommer med bud på, hvad russerne eventuelt kunne gøre, hvis de ville og var modige nok. Og det er nok også her, fortællingen har sin største udfordring.

Vera fortæller med patos om sin mors mod, og hvordan tingene kunne være gået anderledes, hvis hun havde oplevet mere støtte. Og samtidig undskylder hun nærmest for det russiske folks passivitet i kampen mod Kremls krig mod Ukraine. De to ting spiller mindre godt sammen. Og samtidig er de ganske forståelige. Der er nemlig ingen tvivl om, at Vera i al sin frygt og afsky over for det korrupte, diktatoriske styre også har en dyb kærlighed til alt det, hendes fædreland kunne være og endda med mellemrum har vist tegn på at være.

Alt i alt er disse 188 sider dog en stærk oplevelse, og du får en god forståelse for især mor Annas virke. Og det var faktisk det, jeg ledte efter.

Eva Politkovskaja: ”En russisk mor”, Forlaget Grønningen 1, 188 sider, På dansk ved Lorens Juul Madsen, udkom maj 2023.

Læs også:
Rasmus Tantholdt: 65 dage i Ukraine

Niels Bo Poulsen og Flemming Splidsboel: Putins krig – Rusland mellem styrke og svaghed

Poul Funder Larsen: Ruslands tusmørkeår

Der er lukket for kommentarer.