// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Vera Politkovskaja: En russisk mor
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Erindringer, Fort√¶llinger, International Politik, Journalistik, Samfund

Vera Politkovskaja: En russisk mor

Skrevet af den 16. september 2023 – 05:30Ingen kommentarer

Alle b√łger, der har noget med Rusland eller Ukraine at g√łre, er mere end almindeligt popul√¶re i disse tider. Det er der med Ruslands invasion i Ukraine alle mulige gode grunde til. Denne bog handler om en verdenskendt og meget respekteret systemkritisk russisk journalist, Anna Politkovskaja, der blev myrdet i oktober 2006 af det russiske styre ‚Äď p√• Putins f√łdselsdag. Og derfor har jeg gl√¶det mig til at l√¶se den. At den er skrevet af hendes datter, Vera, har ikke gjort min interesse mindre.

Vera er selv journalist, og selvom det kan v√¶re vanskeligt at leve op til det n√¶sten umenneskelige mod, hendes mor havde, s√• g√łr hun et h√¶derligt fors√łg ‚Äď b√•de i sin hverdag og i bogen her. For der skal ikke herske tvivl om, at Vera er lige s√• systemkritisk, som mor Anna var. Faktisk er Vera s√• kritisk over for det russiske politiske diktatur, at hun i dag bor i et land uden for Rusland. Hvor, ved vi ikke.

Bogen er blevet et kort og ærligt portræt af en kvinde og hendes mission. Den er heldigvis ikke blevet et heltekvad. Noget af det, jeg troede ville blive det mere uinteressante i bogen, er blevet rigtig spændende formidlet. Det er nemlig de erindringer, Vera har fra sin barndom, hvor hendes mor blandt andet lærte hende, hvor og hvordan hun skulle skjule sig, hvis nu styret kom efter dem.

Men vi h√łrer ogs√• om de bekymringer og det besv√¶r, det var at v√¶re datter af en s√• h√•rd systemkritiker. Ikke alene var opdragelsen meget russisk med hyldest af digtere og masser af musik√łvning hver eneste dag, men de levede ogs√• med den konstante risiko for ikke at se hende igen.

Det er ogs√• en god oplevelse at l√¶re noget om Veras syn p√• den aktuelle krig. Faktisk bruger hun en del plads p√•, hvor farligt det er for almindelige russere at st√• op mod styret, og hun kommer med bud p√•, hvad russerne eventuelt kunne g√łre, hvis de ville og var modige nok. Og det er nok ogs√• her, fort√¶llingen har sin st√łrste udfordring.

Vera fort√¶ller med patos om sin mors mod, og hvordan tingene kunne v√¶re g√•et anderledes, hvis hun havde oplevet mere st√łtte. Og samtidig undskylder hun n√¶rmest for det russiske folks passivitet i kampen mod Kremls krig mod Ukraine. De to ting spiller mindre godt sammen. Og samtidig er de ganske forst√•elige. Der er nemlig ingen tvivl om, at Vera i al sin frygt og afsky over for det korrupte, diktatoriske styre ogs√• har en dyb k√¶rlighed til alt det, hendes f√¶dreland kunne v√¶re og endda med mellemrum har vist tegn p√• at v√¶re.

Alt i alt er disse 188 sider dog en stærk oplevelse, og du får en god forståelse for især mor Annas virke. Og det var faktisk det, jeg ledte efter.

Eva Politkovskaja: ‚ÄĚEn russisk mor‚ÄĚ, Forlaget Gr√łnningen 1, 188 sider, P√• dansk ved Lorens Juul Madsen, udkom maj 2023.

Læs også:
Rasmus Tantholdt: 65 dage i Ukraine

Niels Bo Poulsen og Flemming Splidsboel: Putins krig ‚Äď Rusland mellem styrke og svaghed

Poul Funder Larsen: Ruslands tusm√łrke√•r

Der er lukket for kommentarer.