// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Poul Funder Larsen: Ruslands tusmørkeår
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Samfund

Poul Funder Larsen: Ruslands tusmørkeår

Skrevet af den 26. april 2023 – 07:13Ingen kommentarer

Mange har det seneste år haft svært ved helt at forstå, hvordan 89-generationens håb og drømme om et frit Europa nu er endt i en ødelæggende krig. Vi troede på Jeltsin, da han stod på kampvognen i Moskva og sagde kupmagerne midt imod. Vi strømmede til baltikum for at fejre deres frihed, vi så en storslået, demokratisk fremtid i den måde, hvorpå Rusland lod de gamle Sovjet-republikker gå og troede at fremtid altid rimer på demokrati og markedsøkonomi.

Nå ja, alt var jo ikke perfekt. Der var jo lige det der med Tjetjenien, men det var jo formelt en del af Rusland og folkeretsligt derfor noget andet. Der var også lige det store økonomiske kollaps i 1998, og man hørte da lidt om en røverkapitalisme derovre østpå. Men derudover!

Og Jeltsin gav jo også magten fra sig helt frivilligt, i hvert fald officielt. Så hvad gik galt? Hvordan kom man fra optimismen og troen på demokratiet i begyndelsen i 90erne til den værste krig i Europa i mere end en menneskealder?

Sandheden er desværre, at det gik galt langt tidligere. Og langt tidligere end vi nok er klar over. Sporene til det nuværende despotiske styre i Moskva blev hverken lagt i 2014 med overfaldet på Krim eller i 2008 med angrebet på Georgien. Det strækker sig længere tilbage, til før Putin, før både den anden og den første Tjetjenienkrig.
Allerede i Sovjets sidste tid tog korruptionen og efterretningstjenestens greb om den økonomiske magt over, og de sidste 40 år har ingen formået at bryde den – og meget få i det politiske system virker ærligt til at have forsøgt. Det er vigtigt at vi forstår hvad der skete, og derfor er Poul Funder Larsens Ruslands tusmørkeår en vigtig bog. Forfatteren trækker på hele sit erfaringskatalog helt tilbage til 80erne og fortæller historien om, hvordan mørket begyndte at sænke sig (igen) over Rusland efter et kortvarigt morgengry.

Det er historien om de store omvæltninger, men også om de mænd (og få kvinder) der prægede udviklingen. Det handler om, hvordan få mænd forstod at gøre sig selv og deres nærmeste enormt rige, og hvordan den politiske magt ikke udsprang af folkets vilje, men af oligarkernes mulighed for at berige sig. Det er også historien om dem, der forsøgte at kæmpe imod – og sidst og ikke mindst historien om, hvordan en KGB officer udstationeret i Dresden formåede at samle magten og æren og pengene hos sig selv. Det er også en fortælling om hvordan en slags moderne dolkestødslegende har været brugt som nationale samling og alibi og om hvordan vesten igen og igen har foretrukket at tro på det bedste i Rusland og Putin, fordi det var mere bekvemt og mere indbringende.

Ruslands tusmørkeår går virkelig i dybden, og forfatteren når vidt omkring. Måske også lidt langt, for der er mange navne der vandrer hen over siderne, og nogle af dem nævnes så kort at man kunne have overvejet at skære persongalleriet lidt til – billedet havde stadig stået skarpt for læseren, selvom der var skåret en smule til.

Poul Funder Larsen: Ruslands tusmørkeår. 394 sider, Gyldendal. Udkom 24. februar 2023

Der er lukket for kommentarer.