// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Niels Bo Poulsen og Flemming Splidsboel: Putins krig – Rusland mellem styrke og svaghed
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krige, Politik & debat

Niels Bo Poulsen og Flemming Splidsboel: Putins krig – Rusland mellem styrke og svaghed

Skrevet af den 4. maj 2023 – 10:57Ingen kommentarer

Niels Bo Poulsen og Flemming Splidsboel har skrevet en fremragende og t√¶tpakket bog om Ukrainekrigen og om den udvikling i Rusland, som f√łrte til, at nationen invaderede og fors√łgte at underl√¶gge sig nabolandet Ukraine.

Vi får hele historien fra Jeltsin overtog magten efter Gorbatjov til det Putinske diktatur, hvor en lille gruppe magthavere og rigmænd har overtaget styret, undertrykt enhver form for opposition og beriget sig selv på den menige russers bekostning.

Forfatterne ser ikke magthaverne som strategiske planl√¶ggere. Det er hensynet til egne kortsigtede interesser, der er ledetr√•dene. Men hvorfor s√• invadere Ukraine? Putins egne ord om hensigten er groteske. Regeringsapparatet i Kyiv er infiltreret af nynazister og narkomaner. Og s√• er Nato ved at omringe Ukraine, som i √łvrigt slet ikke er et selvst√¶ndigt land, men snarere en uadskillelig del af Rusland.

Putin har dog ogs√• sagt andre ting, som m√•ske er t√¶ttere p√• sandheden. I 2007 talte han til en stor sikkerhedskonference i M√ľnchen, hvor han langede meget kraftigt ud mod USA som den store aggressor, som Rusland m√•tte beskytte sig mod. Vesten har altid s√łgt at undergrave Sovjetunionen og Rusland, og Sovjetunionens sammenbrud var en katastrofe. Desv√¶rre kommer forfatterne ikke ind p√• Putins p√•stande om, at NATO har lovet ikke at udvide mod √łst.

Putins reelle m√•l synes at v√¶re at genoprette storriget for at beskytte landet mod dets modstandere. Derfor kom der krige i Tjetjenien og Georgien, Krim blev besat, og der blev f√łrt hybridkrige med cyberangreb, mord p√• politiske modstandere bosat i udlandet og s√• kom angrebet p√• Ukraine.

Vesten reagerede alt for n√łlende, skriver forfatterne, i h√•bet om, at man ved gensidige aftaler og handel kunne tr√¶kke Rusland i en mere vestlig retning. Gas og olie fl√łd i stride str√łmme fra √łst mod vest og finansierede det russiske diktatur.

Bogen giver et overraskende billede af hvor s√•rbar Rusland er. Embargo af energihandel rammer h√•rdt da olie, gas og kul udg√łr en meget stor andel af nationens ressourcer. Samtidig er der store demografiske udfordringer, idet f√łdselstallet er faldet dramatisk de seneste √•r, mange emigrerer, og andelen af √¶ldre vokser. Alle lag i samfundet er gennemsyret af korruption, som begr√¶nser den √łkonomiske v√¶kst og innovation, og s√• vil Rusland blive ramt h√•rdt af klimaforandringerne, forudser forfatterne. Det h√¶nger bl.a. sammen med, at man er s√• afh√¶ngig af salg af fossile energiformer, og s√• vil temperaturstigninger medf√łre, at enorme omr√•der med permafrost vil opt√ł. Det skaber en ustabil undergrund til skade for alt, hvad der er opf√łrt af bygninger og infrastruktur.

Hvis man er interesseret i, hvorfor pokker Rusland invaderede Ukraine og kastede Europa i krig, så får man rigtig mange svar i bogen. Forfatterne sætter hændelserne ind i et bredt perspektiv, som både inddrager fortiden og nutid, og de kigger frem og belyser, hvordan det kan gå Rusland i fremtiden.

Niels Bo Poulsen og Flemming Splidsboel: Putins krig – Rusland mellem styrke og svaghed Gyldendal, 246 sider. Februar 2023

Der er lukket for kommentarer.