// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Niels Bo Poulsen og Flemming Splidsboel: Putins krig – Rusland mellem styrke og svaghed
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krige, Politik & debat

Niels Bo Poulsen og Flemming Splidsboel: Putins krig – Rusland mellem styrke og svaghed

Skrevet af den 4. maj 2023 – 10:57Ingen kommentarer

Niels Bo Poulsen og Flemming Splidsboel har skrevet en fremragende og tætpakket bog om Ukrainekrigen og om den udvikling i Rusland, som førte til, at nationen invaderede og forsøgte at underlægge sig nabolandet Ukraine.

Vi får hele historien fra Jeltsin overtog magten efter Gorbatjov til det Putinske diktatur, hvor en lille gruppe magthavere og rigmænd har overtaget styret, undertrykt enhver form for opposition og beriget sig selv på den menige russers bekostning.

Forfatterne ser ikke magthaverne som strategiske planlæggere. Det er hensynet til egne kortsigtede interesser, der er ledetrådene. Men hvorfor så invadere Ukraine? Putins egne ord om hensigten er groteske. Regeringsapparatet i Kyiv er infiltreret af nynazister og narkomaner. Og så er Nato ved at omringe Ukraine, som i øvrigt slet ikke er et selvstændigt land, men snarere en uadskillelig del af Rusland.

Putin har dog også sagt andre ting, som måske er tættere på sandheden. I 2007 talte han til en stor sikkerhedskonference i München, hvor han langede meget kraftigt ud mod USA som den store aggressor, som Rusland måtte beskytte sig mod. Vesten har altid søgt at undergrave Sovjetunionen og Rusland, og Sovjetunionens sammenbrud var en katastrofe. Desværre kommer forfatterne ikke ind på Putins påstande om, at NATO har lovet ikke at udvide mod øst.

Putins reelle mål synes at være at genoprette storriget for at beskytte landet mod dets modstandere. Derfor kom der krige i Tjetjenien og Georgien, Krim blev besat, og der blev ført hybridkrige med cyberangreb, mord på politiske modstandere bosat i udlandet og så kom angrebet på Ukraine.

Vesten reagerede alt for nølende, skriver forfatterne, i håbet om, at man ved gensidige aftaler og handel kunne trække Rusland i en mere vestlig retning. Gas og olie flød i stride strømme fra øst mod vest og finansierede det russiske diktatur.

Bogen giver et overraskende billede af hvor sårbar Rusland er. Embargo af energihandel rammer hårdt da olie, gas og kul udgør en meget stor andel af nationens ressourcer. Samtidig er der store demografiske udfordringer, idet fødselstallet er faldet dramatisk de seneste år, mange emigrerer, og andelen af ældre vokser. Alle lag i samfundet er gennemsyret af korruption, som begrænser den økonomiske vækst og innovation, og så vil Rusland blive ramt hårdt af klimaforandringerne, forudser forfatterne. Det hænger bl.a. sammen med, at man er så afhængig af salg af fossile energiformer, og så vil temperaturstigninger medføre, at enorme områder med permafrost vil optø. Det skaber en ustabil undergrund til skade for alt, hvad der er opført af bygninger og infrastruktur.

Hvis man er interesseret i, hvorfor pokker Rusland invaderede Ukraine og kastede Europa i krig, så får man rigtig mange svar i bogen. Forfatterne sætter hændelserne ind i et bredt perspektiv, som både inddrager fortiden og nutid, og de kigger frem og belyser, hvordan det kan gå Rusland i fremtiden.

Niels Bo Poulsen og Flemming Splidsboel: Putins krig – Rusland mellem styrke og svaghed Gyldendal, 246 sider. Februar 2023

Der er lukket for kommentarer.