// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anna Dyhr: Man forsvinder ikke bare
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Anna Dyhr: Man forsvinder ikke bare

Skrevet af den 4. juli 2022 – 06:48Ingen kommentarer

“Nu har jeg en bedemand oprettet som kontakt i mobilen.”

Man forsvinder ikke bare er en dagbogsroman skabt af alle de dagbogsnotater Anna Dyhr skrev i ugerne efter sin mors død. Det er derfor i høj grad en roman om sorg.

En kompleks sorg. Fordi relationen mellem mor og datter var kompleks. Anna Dyhrs opvækst var nemlig præget af moderens ustabilitet og i en ung alder måtte Anna Dyhr tage vare på både sig selv og sin bror. “Vores opvækst blev stadfæstet i en døråbning, da far hev i min ene arm og mor i den anden. Far slap.” Og de to børns trivsel afhang derefter af, hvordan deres mor havde det.

Man forsvinder ikke bare er en detaljerig roman om sorg. Den beskriver meget autentisk de mange følelser sorgen trækker med. Vrede, afmagt, frustration, tristhed, forvirring, dårlig samvittighed, utilstrækkelighed, lettelse.

Jeg har mødt flere mennesker i sorg over at have mistet et nært familiemedlem og set hvor uoverskueligt det kan være med alt det praktiske, der skal gøres og tages stilling til. Men hvor meget, var jeg ikke klar over. Begravelse eller bisættelse? Kirke eller kapel? Gravøl og hvor? Valg af salmer og sange. Opsigelse af forsikringer, telefonabonnement, lejlighed, medielicens for blot at nævne nogle af de mange spørgsmål og gøremål, man skal forholde sig til. For ikke at nævne at rydde et helt liv i en bolig. Eller deling af boet! Det bliver virkelig klart ved læsning af romanen, hvor meget der er at holde styr på. Midt i en sorg!

Det er til tider opremsende, stressende og på grænsen til det kedelige at læse om alt det de efterladte skal. Men forestil dig så lige, hvordan det må være at stå midt i som sørgende og efterladt! Detaljegraden har derfor en berettigelse langt hen af vejen. Den sørgende er frustreret og stiller sig selv de samme spørgsmål igen og igen, og finder ikke alle svar.

Jeg så gerne at romanen havde været lidt kortere. Der er dele, der selvfølgelig er vigtige og relevante for forfatteren, men som ikke har betydning for læseoplevelsen for eksempel præstens tale eller gengivelsen af kladdehæftet med forfatterens første ord.

Der er udkommet flere gode romaner om sorg de senere år og her er link til anmeldelse af et par af dem: Et sted at være mor fra, Til min far, Tænk ikke på mig, Ind i en stjerne, Forsvindingsnumre, Brak og De nærmeste.

Anna Dyhr (f. 1990) romandebuterede i 2017 med den anmelderroste Købekælling, som du kan læse anmeldelse af her.

Anna Dyhr, Man forsvinder ikke bare, Forlaget Jensen & Dalgaard, 236 sider, Maj 2022.

Der er lukket for kommentarer.