// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Anna Dyhr: Man forsvinder ikke bare
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Anna Dyhr: Man forsvinder ikke bare

Skrevet af den 4. juli 2022 – 06:48Ingen kommentarer

“Nu har jeg en bedemand oprettet som kontakt i mobilen.”

Man forsvinder ikke bare er en dagbogsroman skabt af alle de dagbogsnotater Anna Dyhr skrev i ugerne efter sin mors d√łd. Det er derfor i h√łj grad en roman om sorg.

En kompleks sorg. Fordi relationen mellem mor og datter var kompleks. Anna Dyhrs opv√¶kst var nemlig pr√¶get af moderens ustabilitet og i en ung alder m√•tte Anna Dyhr tage vare p√• b√•de sig selv og sin bror. “Vores opv√¶kst blev stadf√¶stet i en d√łr√•bning, da far hev i min ene arm og mor i den anden. Far slap.” Og de to b√łrns trivsel afhang derefter af, hvordan deres mor havde det.

Man forsvinder ikke bare er en detaljerig roman om sorg. Den beskriver meget autentisk de mange f√łlelser sorgen tr√¶kker med. Vrede, afmagt, frustration, tristhed, forvirring, d√•rlig samvittighed, utilstr√¶kkelighed, lettelse.

Jeg har m√łdt flere mennesker i sorg over at have mistet et n√¶rt familiemedlem og set hvor uoverskueligt det kan v√¶re med alt det praktiske, der skal g√łres og tages stilling til. Men hvor meget, var jeg ikke klar over. Begravelse eller bis√¶ttelse? Kirke eller kapel? Grav√łl og hvor? Valg af salmer og sange. Opsigelse af forsikringer, telefonabonnement, lejlighed, medielicens for blot at n√¶vne nogle af de mange sp√łrgsm√•l og g√łrem√•l, man skal forholde sig til. For ikke at n√¶vne at rydde et helt liv i en bolig. Eller deling af boet! Det bliver virkelig klart ved l√¶sning af romanen, hvor meget der er at holde styr p√•. Midt i en sorg!

Det er til tider opremsende, stressende og p√• gr√¶nsen til det kedelige at l√¶se om alt det de efterladte skal. Men forestil dig s√• lige, hvordan det m√• v√¶re at st√• midt i som s√łrgende og efterladt! Detaljegraden har derfor en berettigelse langt hen af vejen. Den s√łrgende er frustreret og stiller sig selv de samme sp√łrgsm√•l igen og igen, og finder ikke alle svar.

Jeg s√• gerne at romanen havde v√¶ret lidt kortere. Der er dele, der selvf√łlgelig er vigtige og relevante for forfatteren, men som ikke har betydning for l√¶seoplevelsen for eksempel pr√¶stens tale eller gengivelsen af kladdeh√¶ftet med forfatterens f√łrste ord.

Der er udkommet flere gode romaner om sorg de senere år og her er link til anmeldelse af et par af dem: Et sted at være mor fra, Til min far, Tænk ikke på mig, Ind i en stjerne, Forsvindingsnumre, Brak og De nærmeste.

Anna Dyhr (f. 1990) romandebuterede i 2017 med den anmelderroste K√łbek√¶lling, som du kan l√¶se anmeldelse af her.

Anna Dyhr, Man forsvinder ikke bare, Forlaget Jensen & Dalgaard, 236 sider, Maj 2022.

Der er lukket for kommentarer.