// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Vilma Sandnes Johansson: Tænk ikke på mig
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Vilma Sandnes Johansson: Tænk ikke på mig

Skrevet af den 26. januar 2022 – 06:28Ingen kommentarer

Virkelig vellykket romandebut!

Vilma Sandnes Johansson var blot 19 år, da hun skrev romanen Tænk ikke på mig. Romanen er en personlig fortælling om at miste sin mor som teenager. Da Vilma lige er fyldt 13 år, får hendes mor konstateret uhelbredelig kræft. Vilma står overfor livet, kroppen er i forandring. Mor står overfor døden. Romanen Tænk ikke på mig fortæller historien om de sidste år, de får sammen.

“Vi spiser lasagne, og for fem timer siden fik mor konstateret kræft. Tilbagefald. Uhelbredeligt. Bryst og knogle. Prognose: 6-48 måneder. Jeg har ikke sagt det til nogen.”

Romanen er fuld af sygdom. Og af liv! Sygdom, liv og død. Og af grin og gråd. Og fester og forelskelse. Og veninder. Nye og gamle. Det er så fint! Så fint!

Det må være så svært at miste en mor, ikke mindst når man selv knap er voksen. Romanen beskriver det svære på en lige ud af landevejen måde: Vilma savner mor, der endnu ikke er død, og Vilma er så træt af sygdom, at hun ønsker mor snart dør. Romanen sætter ord på de modsatrettede følelser, der kan suse rundt i pårørende til døende, følelser der måske endda kan føles som forkerte, men som ikke desto mindre er naturlige og normale.

Det er så hjerteskærende urimeligt, at børn og unge skal miste deres forældre, og at de skal finde ud af at være i livet, mens døden danser omkring benene på dem. “Jeg har været nervøs på den måde, som man bliver, når ens mor er ved at få livsafgørende beskeder fra læger. Den måde at være nervøs på, som efterhånden er blevet min naturlige tilstand.”

Vilma Sandnes Johansson skriver med en ungdommelig lethed om, hvad hun oplever i hverdagen med sin døende mor, sin svenske far, om efterskoleliv, senere gymnasieliv, om fester og venner, mens døden konstant er med som blind passager. Hun skriver om, hvad hun føler og tænker og sparer ikke på sig selv. Det er så fint, ærligt, jordnært, befriende og oplysende på samme tid. Til sidst endda helt poetisk: “Nu er du flyttet ind i min fortid – for altid.”

Jeg er sikker på, at bogen vil fungere som spejling for andre unge i samme situation og for os læsere, der er forskånet for at have døden tæt på, er det en virkelig god læseoplevelse.

Åh Vilma, uden dit tab fandtes denne roman ikke. Jeg kan ikke fjerne din sorg eller dit tab, men jeg kan sende dig de varmeste tanker og takke dig tusind gange for den fineste læseoplevelse.

Der er de senere år udkommet flere rigtig gode og roste romaner om at miste en, man elsker fx Ind i en stjerne af Puk Qvortrup, I hvert øjeblik er vi stadig i live af Tom Malmquist, Brak af Caroline Livingstone, Forsvindingsnumre af Amalie Langballe, Til min far af Niels Erling, Alle de liv af Signe Langtved Pallisgaard og Farskibet af Glenn Bach for blot at nævne nogle af dem.

Vilma Sandnes Johansson, Tænk ikke på mig, Gutkind forlag, januar 2022, Januar 2022

Der er lukket for kommentarer.