// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Niels Erling: Til min far
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Niels Erling: Til min far

Skrevet af den 7. maj 2021 – 05:11Ingen kommentarer

Til min far er Niels Erlings debut som sk√łnlitter√¶r forfatter og hold da op for en debut!

Romanen er en kærlighedserklæring til hans far. En far, der i en periode var indlagt på Gentofte Hospital. Han havde haft kræft i otte år, havde fået en blodprop i hjernen og var blevet lam i den ene side af kroppen. Romanen er skrevet med varme og humor.

Til min far ligner ved f√łrste √łjekast en digtsamling, men er en roman. √Öbner man romanen, t√¶nker man straks p√• Tine H√łegs skrivestil fra romanerne Nye rejsende og Tour de chambre, der ogs√• er opstillet med korte s√¶tninger, der leder tankerne hen p√• digte.

Romanen er skrevet i nutid og til et “du” som er fort√¶llerens (forfatterens) far (som ikke er her l√¶ngere). Det er et v√¶ldigt st√¶rkt greb at skrive i nutid. M√•ske for at fastholde faren i live i nuet?

Romanen er gennemsyret af k√¶rlighed p√• en s√• sagte og fin m√•de. P√• et tidspunkt i romanen kommer faren hjem fra hospitalet, og der bliver stillet en hospitalsseng op i stuen til ham. “Min mor l√¶gger det samme betr√¶k p√• sin dyne som det, du ligger med.” Ikke nok med at moren √łnsker fortsat at h√¶nge sammen med faren og derfor v√¶lger det samme senget√łj, s√łnnen bem√¶rker det ogs√•.

Romanens styrke er de helt korte, helt stramme s√¶tninger, der i sin enkelthed af og til bliver helt poetiske, som her p√• side 128, hvor der alene st√•r: “JEG CYKLER OG gr√¶der. Det dufter af syren.” Ah men alts√•, sorgen over faren og gl√¶den over livet. H√•nd i h√•nd og p√• samme tid. Det er S√Ö smukt.

Selvom det er trist og d√łden konstant er tilstede i romanen, spillet livet ogs√• en rolle. Mens faren er alvorlig syg og d√łende er s√łnnen samtidig opm√¶rksom p√• verden udenfor “Et ur tikker, studentervogne k√łrer forbi ude p√• gaden.”

Til min far er en meget flot debut! Er du til Tine H√łeg, s√• l√¶s Til min far for stilen. Er du til romaner om sorg og tab og livet og k√¶rlighed, s√• l√¶s ogs√• Til min far.

Niels Erling (f. 1988) er sceneinstrukt√łr, uddannet Master of Fine Arts in Theatre fra Teaterh√∂gskolan i Malm√ł, bel√łnnet med en Talentpris ved √Örets Reumert 2020 samt pr√¶mieret af Statens Kunstfonds legatudvalg samme √•r. Jeg h√•ber, at han sidel√łbende med sit teaterarbejde igen finder tid til at skrive litteratur.

Niels Erling, Til min far, Turbine forlag, April 2021, 272 sider.

Der er lukket for kommentarer.