// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Niels Erling: Til min far
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Niels Erling: Til min far

Skrevet af den 7. maj 2021 – 05:11Ingen kommentarer

Til min far er Niels Erlings debut som skønlitterær forfatter og hold da op for en debut!

Romanen er en kærlighedserklæring til hans far. En far, der i en periode var indlagt på Gentofte Hospital. Han havde haft kræft i otte år, havde fået en blodprop i hjernen og var blevet lam i den ene side af kroppen. Romanen er skrevet med varme og humor.

Til min far ligner ved første øjekast en digtsamling, men er en roman. Åbner man romanen, tænker man straks på Tine Høegs skrivestil fra romanerne Nye rejsende og Tour de chambre, der også er opstillet med korte sætninger, der leder tankerne hen på digte.

Romanen er skrevet i nutid og til et “du” som er fortællerens (forfatterens) far (som ikke er her længere). Det er et vældigt stærkt greb at skrive i nutid. Måske for at fastholde faren i live i nuet?

Romanen er gennemsyret af kærlighed på en så sagte og fin måde. På et tidspunkt i romanen kommer faren hjem fra hospitalet, og der bliver stillet en hospitalsseng op i stuen til ham. “Min mor lægger det samme betræk på sin dyne som det, du ligger med.” Ikke nok med at moren ønsker fortsat at hænge sammen med faren og derfor vælger det samme sengetøj, sønnen bemærker det også.

Romanens styrke er de helt korte, helt stramme sætninger, der i sin enkelthed af og til bliver helt poetiske, som her på side 128, hvor der alene står: “JEG CYKLER OG græder. Det dufter af syren.” Ah men altså, sorgen over faren og glæden over livet. Hånd i hånd og på samme tid. Det er SÅ smukt.

Selvom det er trist og døden konstant er tilstede i romanen, spillet livet også en rolle. Mens faren er alvorlig syg og døende er sønnen samtidig opmærksom på verden udenfor “Et ur tikker, studentervogne kører forbi ude på gaden.”

Til min far er en meget flot debut! Er du til Tine Høeg, så læs Til min far for stilen. Er du til romaner om sorg og tab og livet og kærlighed, så læs også Til min far.

Niels Erling (f. 1988) er sceneinstruktør, uddannet Master of Fine Arts in Theatre fra Teaterhögskolan i Malmø, belønnet med en Talentpris ved Årets Reumert 2020 samt præmieret af Statens Kunstfonds legatudvalg samme år. Jeg håber, at han sideløbende med sit teaterarbejde igen finder tid til at skrive litteratur.

Niels Erling, Til min far, Turbine forlag, April 2021, 272 sider.

Der er lukket for kommentarer.