// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Joakim Kruse Lykke: Et sted at være mor fra
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Joakim Kruse Lykke: Et sted at være mor fra

Skrevet af den 17. april 2022 – 06:54Ingen kommentarer

“Hendes sygdom, den er et venteværelse”.

Et sted at være mor fra er en fremragende debut fra forfatter Joakim Kruse Lykke. En meget meget fin roman om ventesorg.

Romanen er en søns rå og smertelige fortælling om tiden op til morens død efter at være ramt af livstruende sygdom. Forfatterens egen mor døde i 2017 i en alder af 58 og i hendes sidste tid tog han løbende noter. Joakim Kruse Lykke fortæller, at det ikke er en erindringsbog, men han lægger heller ikke skjul på, at han selv har oplevet sorg.

Der står roman på forsiden, men bogen er ordknap og sproget er meget stramt og poetist, hvorfor jeg tænker på poesi. Men om det er en roman eller et langdigt er underordnet: det er fremragende uanset genre.

For eksempel her hvor fortællerens søster også får kræft og “der kun er plads til én diagnose”. Så søsteren må finde “andre lokaler at være syg i”. Helt kort og stramt beskrevet, så stort og uoverskueligt.

“At have penge til at have kræft”, står der et andet sted. Sætningen står alene på den hvide side og får derfor lov at fylde og støje og minder os om, at der stadig er ulighed i sundheden.

Omsorgen for de andre søskende fylder også. For eksempel her: “Jeg vil tage det fra Julius, og jeg tænker, lad det kun være mig, tænker jeg, mig der mister hende.”

Den sidste del af bogen viser os tiden efter morens død. Her prøver de efterladte søskende at tale om det. Om hende. Om tabet. De prøver at holde hende i live ved at tale om hende. Inden hun begynder “at sløre”.

Oplagt læsning til læsere af Tænk ikke på mig af Vilma Sandnes Johansson, Til min far af Niels Erling og Katrines hånd af Maja Lucas. Alle tre bøger er fremragende og beskriver ventetiden og ventesorgen, når en man elsker rammes af livstruende sygdom.

Joakim Kruse Lykke (f. 1994) er uddannet billedkunstner fra Kungliga Konsthögskolan i Stockholm og bliver til sommer færdig på Forfatterskolen i København. Jeg krydser fingre for at han skriver mere, jeg er meget begejstret for den nøgterne og stramme skrivestil.

Joakim Kruse Lykke, Et sted at være mor fra, Gyldendal, April 2022, 148 sider.

Der er lukket for kommentarer.