// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Per Kjærbye og Hans Krabbe: Magiske øjeblikke: Skarpe skud fra 40 års dansk fodbold
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Coffee Table-bog, Fotodokumentar, Sport

Per Kjærbye og Hans Krabbe: Magiske øjeblikke: Skarpe skud fra 40 års dansk fodbold

Skrevet af den 19. januar 2020 – 05:09Én kommentar

Gennem 40 år har Per Kjærbye været fotograf, når landsholdet spillede. Nu har han fået sin gode ven og kollega Hans Krabbe til at lægge lidt tekst til en lang række af hans favoritfotos. For os som læsere giver det os en mulighed for både visuelt og i ord at glide let ned ad mindernes sti og erindre nogle af de største – og i den grad magiske – øjeblikke, siden det danske landshold agerede på professionelle vilkår og kunne deltage i VM og EM på lige fod med de øvrige lande.

Vi får i bogen ikke kun fotos fra landsholdet men også landsholdets profiler. Mange ser vi i aktion eller uden for banen i deres respektive klubber. Og det giver bogen lidt mere dybde.

Bogen er bygget op i kapitler, og når vi eksempelvis i begyndelsen møder Henning Jensen, der i sine 19 år som seniorspiller oplevede en – på den tid – meget uvant kendisstatus ved at blive regulær stjernespiller i både Borussia Mönchengladback, Real Madrid og Ajax, så er det fabelagtigt at genopleve hans storhed. Ligesom det er herligt at se Kjærbyes sidste VM-portrætter fra Sydafrika i 2010, hvor herrelandsholdet dog ikke imponerede.

Når du skyder så mange fotos, som Kjærbye har gjort gennem sit liv, så kan du ikke undgå at ramme interesserede lige i hjertet. For eksempel ræser mine tanker tilbage til Belgien, når jeg ser portrættet af Morten Olsen, Frank Arnesen, Kenneth Brylle, Per Frimann og Henrik Larsen i Anderlechts absolutte storhedstid. Og billedserien af Preben Elkjærs fabelagtige 3-2 mål i sejren over Belgien på Stade de la Meinau i Strasbourg 19. juni 1984 under EM i Frankrig er også helt fænomenal.

Og så er der kampen i Idrætsparken mod Sovjetunionen 5. juni 1985. Der er de fantastiske kampe fra VM i Mexico i 1986. Der er Danmark-Brasilien 4-0 fra Idrætsparken, da DBU arrangerede 100 års jubilæumsturnering i 1989. Der er Michael og Brian Laudrup. Der er EM-sejren i 1992, som naturligvis fylder en del. Der er Brøndbys rejse til de europæiske stjerner. Vi har VM i 1998, hvor et tæt 3-2 nederlag til Brasilien sendte os ud af VM i kvartfinalen. Vi besøger også EM i 1996. Og vi sætter naturligvis et særligt fokus på en af verdens gennem tiderne absolut bedste målmænd, Peter Schmeichel. Vi får billeder fra træning, hvor spasmageren Thomas Gravesen laver ballade. Vi er meget kort med ved VM i 2002 og EM i 2004. Vi ser FCK blive mestre – igen og igen. Før vi slutter af ved VM i 2010. Alt sammen krydret med fotos fra træningskampe, træningssessioner, afslappede stunder, i privaten eller i sjovt opsatte situationer.

Når du er med så længe, som Kjærbye har været, så er det næsten umuligt ikke at have været en del af nogle meget store øjeblikke. Og dem har han foreviget. Vi mærker stemningen; vi husker øjeblikkene. Og ja, de var magiske.

Når det er sagt, så vil jeg ikke lægge skjul på, at der findes fotografer, der tager langt bedre fotos end Kjærbye. Tag en fotograf som Lars Møller i dag. Søg på ham. Se hans fotos fra OL og alle de mange andre store sportsbegivenheder, han har været en del af. Møller er vel én af verdens allerbedste fotografer. Det har Kjærbye aldrig været. Så hvordan kan vi opleve forskellen? Møller kan få tilfældige sportsøjeblikke til at være magiske. Kjærbye fanger magien, når den sker. Og ja, der er plads til begge.

”Magiske øjeblikke” er et monster af en bog. Den vejer næsten fire kilo, så lad være med at ligge og læse den, når du skal sove. Det kan gøre forfærdelig ondt på næsen, hvis du slumrer hen med den hængende over hovedet. Men også fordi du bliver opstemt og glad, når du bladrer gennem den. Ikke det, du har brug for, når du skal sove. Min kommer til at ligge på stuebordet – hvor den hører hjemme. Og hvor den kan bringe glæde til en lang række gæster, der med glæde vil sidde og bladre i den og mindes.

Per Kjærbye og Hans Krabbe: ”Magiske øjeblikke – Skarpe skud fra 40 års dansk fodbold”, Politikens Forlag, 415 sider, udkom 24. oktober 2019.

Læs også:
Thomas ladegaard: Håndboldens legender
Carsten Werge og Per Frimann: Verdens 100 bedste fodboldspillere 2018
Matt Dickinson: Bobby Moore – the man in full
Diego Armando Maradona: Mit VM – Mexico 1986
Carlo Ancelotti: Mit spil
Christoffer Rosenløv Stig Christensen: Sepp
Johan Cruyff: Mit livs bane
Lars Fink: John Eriksen

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.