// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Thomas Ladegaard: Håndboldens legender
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Sport

Thomas Ladegaard: Håndboldens legender

Skrevet af den 14. november 2018 – 07:42Én kommentar

Håndbold er en af de sportsgrene, der er store i nogle lande, mens andre aldrig har hørt om den. I Danmark er håndbold en meget stor sport. Og i forskellige perioder har de danske landshold for herrer og kvinder været helt oppe på øverste hylde – senest da de danske herrer ved OL i Rio de Janeiro i 2016 vandt OL-guld efter en fabelagtig kamp mod storfavoritterne fra Frankrig.

Men hvordan startede det egentlig? Og hvem er de store stjerner i historien? Hos herrerne og hos kvinderne? For mens mange kender de helt store fodboldnavne som Giuseppe Mezza, Pelé, Johan Cruyff eller Cristiano Ronaldo, så er det noget sværere at komme på de helt store navne i håndbold – med mindre du af en eller anden årsag har en helt særlig interesse for sporten.

Det har Thomas Ladegaard nu fundet en løsning på med sin nye bog, hvori du ikke alene får et kort rids af sportens historie, men hvor du også møder de helt store stjerner i både kvindehåndboldens og herrehåndboldens historie. Bogens fulde titel er ”Håndboldens legender – Verdens bedste mænd og kvinder”, og lur mig, om ikke du vil nikke genkendende til flere af navnene.

Dog vil du med stor sikkerhed ikke kende navnet Else Birkemose. Men det burde du. For Else Birkemose var et naturtalent, og i slutningen af besættelsen og i årene efter var hun den, der var med til at sikre, at håndbolden kom ud af kvindernes hygge-gymnastiksale og op i den absolutte verdenstop, hvor hun sikrede, at kvinderne vandt medaljer og trofæer, før mændene gjorde det.

Er du vokset op under den kolde krig, så husker du nok også, at østlande som Rumænien, Jugoslavien og andre var store håndboldnationer. En spiller som Václav Duda var manden bag Tjekkoslovakiets VM-guld i 1967. En selvstændig finte er opkaldt efter jugoslaven Zdravko Radenović. Østtyske Wieland Schmidt regnes i dag stadig som verdens bedste målmand gennem tiderne.

Og måske er det her – gennem målmændene, at vi skal gå over til de danske stjerner. For så kan vi starte med Mogens ’Muggi’ Jeppesen, der med lille ølvom, nikotinfarvede fingre, et kraftigt overskæg og en hugorms hurtighed dominerede i det danske mål op gennem 70’erne og i starten af 80’erne. Hos kvinderne var den store målvogter i 80’erne og 90’erne Susanne Munk-Lauritsen, mene hele kvindeholdet, der dominerede i 90’erne med tre danske OL-guld i træk var mest kendt for spillere som Anja Andersen, Janne Kolling, Camilla Andersen, Anette Hoffmann og Tonje Kjærgaard.

Hos herrerne møder vi spillere som Michael Fenger og Erik Veje Rasmusen, før vi bevæger frem tiden gennem Joachim Boldsen og Lars Christiansen til nutidens Mikkel Hansen og Niklas Landin. Godt blandet med masser af internationale stjerner får vi deres historier i komprimeret form og får en forståelse for deres betydning for håndbolden – både på klubniveau og på landsholdet.

”Håndboldens legender” virker egentlig allerbedst som et opslagsværk. Kapitlerne er nemlig delt op efter årtier, og sidst i bogen er der masser af lister med topscorere og statistik. På den måde er bogen meget brugbar, og så er den krydret med en lang række rigtig gode fotos.

Thomas Ladegaard: ”Håndboldens legender”, Gyldendal forlag, 390 sider, oktober 2018

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.