// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Johan Cruyff: Mit livs bane
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Sport

Johan Cruyff: Mit livs bane

Skrevet af den 12. december 2016 – 07:05Ingen kommentarer

Johan Cruyff er – efter min mening – den nok mest begavede fodboldspiller, der nogensinde har beæret verdens fodboldbaner med sin tilstedeværelse. Det var derfor ikke bare et almindeligt savn, der ramte mig, da vi i år fik at vide, at han – efter kort tids sygdom – var død af lungekræft. Overalt i verden blev han hyldet og æret. Ved en venskabskamp mellem Holland og Frankrig kort efter hans død blev han æret med ikke mindre end 14 minutters stilhed. For de uindviede kan jeg fortælle, at Cruyff på landsholdet ganske atypisk spillede med nummer 14 på ryggen i en tid, hvor alle ellers spillede med numrene 1 til 11.

Endnu en baggrundsviden, vi skal have på plads, før jeg siger lidt om Johan Cruyffs bog ”Mit livs bane”, er følgende: Ja, Lionel Messi og Cristiano Ronaldo er begge meget dygtige fodboldsspillere, og når vi om tyve år ser tilbage, så hører de to måske endda til blandt de aller bedste i historien. Men de spiller i en tid, hvor reglerne er meget anderledes, udstyret er meget bedre, pengene er fantastiske, og træningsmetoderne er udviklet til et niveau, de ikke engang kunne have drømt om, da Cruyff var på toppen.

Alligevel mener jeg, at begge nutidens to stjerner bør bukke og takke spillere som Cruyff for at have banet vejen for dem og gjort den tekniske fodbold den bærende del af også nutidens fodbold – og endda på en tid, hvor det mere var reglen end undtagelsen, at tekniske spillere brutalt blev sparket ned. Og skal vi ikke være ærlige og sige, at især Messi bør hylde den gamle mester. Havde det ikke været for Cruyff, havde Messi overhovedet ikke spillet den form for fodbold, der har bragt ham helt op på toppen af alverdens lister.

”Mit livs bane” er en fantastisk læseoplevelse. Jeg indrømmer gerne, at jeg selv kan huske Johan Cruyff fra fodboldbanerne. Der var ingen over og ingen i nærheden af ham. Han ændrede en hel fodboldverden og satte standarder, hold rundt om i verden stadig i dag aspirerer til at nå – først og fremmest FC Barcelona, der stort set intet havde vundet, før Cruyff kom til.

Bogen giver os et intenst indblik i den store spiller og træners liv – på godt og ondt. Ikke unaturligt får vi alle sider af hans fantastiske historie præsenteret fra hans egen side – også de ubønhørlige opgør med diverse bestyrelser i de klubber, hvis hold han har ledet til titler og ære.

Vi får de herlige historier fra hans ungdomsår både på klubplan og på landsholdet, og han er overraskende tilbageholdende. Eksempelvis når han fortæller, hvordan Liverpool for første gang besøgte det dengang ukendte Ajax og blev sendt hjem med et kæmpenederlag. Han fortæller, hvordan Liverpools træner forsikrede den engelske presse, at Liverpool nok skulle vende nederlaget til endelig sejr, når de to hold mødtes på Anfield, og hvordan Ajax cruisede 2-2 hjem og derved sikrede sig videre adgang i Europa Cup’en. Men hvad Cruyff ikke fortæller i denne bog er, at det var ham selv, der med to mål på udebane sikrede Ajax det flotte resultat.

Sådan er en stor del af bogen. Når det handler om resultaterne og spillet på banen, så er Cruyff forbavsende ydmyg. Her lever han fuldt ud op til sit mantra om, at han i lige så stor grad spillede fodbold for fans of tilhængere, som han gjorde for sig selv og sin familie. Det er, når talen drejer sig ind på politik og forretninger, at Cruyff bliver lidt defensiv. Det er ikke unaturligt. Især ikke når du – som han – har så mange imponerende resultater til at bakke dine teorier op.

Det ekstra spændende for os danskere kommer, når vi når tiden, hvor Michael Laudrup spillede for ham i Barcelona. Og skal vi tro på Cruyff, så ville han ikke være den, der forhindrede et stortalent fra for alvor at folde sig ud, og derfor solgte klubben ham videre til Real Madrid. Det lyder frelst. Men det kommer også fra en mand af en helt anden tid, end vi kender den i dag – især i fodboldverdenen.

I dag handler alt om penge. De store klubber står i dag i skyggen af tidligere tider, hvor stjernerne havde ære og klubfølelse – Cruyffs tid. I dag er klubberne en stor maskine af farveløse robotter uden personlighed, og de skriger på liv og følelser – som på Cruyffs tid. Ja, i dag er spillet hjulpet frem af moderne udstyr, regler og metoder, men det savner kærlighed, vilje og individualister – som på Cruyffs tid.

Hvis du vil lære lidt om denne tid og om livet fra dengang, sporten var præget af personlighed, og du kunne identificere dig med spillerne på banen, så læs dette mesterværk. Cruyff fortjener også din opmærksomhed – selvom det kun er i et øjeblik i tiden.

Mit livs bane, Johan Cruyff, Rosinante, 352 sider, November 2016

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.