// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lars Fink: John Eriksen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Lars Fink: John Eriksen

Skrevet af den 14. november 2016 – 07:42Ingen kommentarer

”Der er en verden til forskel på at være solodanser på verdens største scene og at være folkedanser i et forsamlingshus.”

Vi skal frem til side 93 i Lars Finks bog ”John Eriksen – Angriberen, der glemte sig selv”, før vi støder på de guldkorn. Sammenligningen laver Fink mellem de to danske fodboldlegender Preben Elkjær og John Eriksen, der på hver deres måde dominerede i Europa i 80’erne. Han fortsætter:

”På samme måde var der langt mere genlyd i at være campione i Verona end at være topscorer i den franske 2. division.”

Og sammenligningen var mere end reel. Mens Elkjær i sæsonen havde nettet otte gange for Verona, så havde John Eriksen scoret 27 mål for Mulhouse i holdets kamp for at avancere til den bedste franske liga.

Lars Fink er journalist. Vi kender ham fra TV2 Sport, og som forfatter har han tidligere sammen med Claus Elming skrevet ”Bogen om Super Bowl” og sammen med Jens Arnborg ”Fantastiske NHL”. Hans fascination ligger for amerikansk sport. Det har han personligt forsikret mig. Men Lars er fra Svendborg – ligesom John Eriksen var det. Og mon der er mange svendborgensere, der ikke kender den tidligere danske stjerneangribers tragiske historie? Jeg tror det ikke.

Du skal passe lidt på med denne bog. Det er den slags, der kryber ind under huden på dig. Ja, historien er ret fantastisk i sig selv med sin dyrkning af håbet for ’den lille mand’ i ’det lille samfund’ – en slags amerikaniseret fynsk drøm, der så alligevel endte med, at hovedpersonen efter flere år på plejehjem i sin fødeby døde i en alder af blot 44 år. Men det er Lars Fink selv, der i den naturlige mangel på store citater må tage den helt store fortællerkappe på sine skuldre og selv bære beretningen fremad. Og indrømmet, det kan virke lidt tungt i starten af bogen, hvis du – som jeg – har et lidt anstrengt forhold til kvaliteten i dansk fodbold.

Men hæng ved. Fortællingen folder sig ud. Du bliver ledt ind i den sjæl og det hjerte, der skal til for rigtigt at forstå og være værdig til at fortælle John Eriksens historie. Og det er Lars Fink – om nogen.

John Eriksen var topscorer i stort set samtlige de europæiske klubber, hvor han spillede. Det var oftest ikke de helt store mesterhold, han huserede i, men det passede glimrende til hans ydmyge væsen og hans stille facon. Eriksen var ikke en storskrydende ’se-mig-spiller’ som eksempelvis Elkjær. Eriksen var en ren målscorer. Og stjernerne står i bogen i kø for at sende de største roser og hædersord i hans retning. Nu har Lars Fink sat et fantastisk punktum for den ’glemte angriber’ og hans historie. Og det skal han have et stort tak for.

Lars Fink, John Eriksen – Angriberen, der glemte sig selv, Turbine, 28. oktober 2016, 269 sider

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.