// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Carlo Ancelotti: Mit spil
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Sport

Carlo Ancelotti: Mit spil

Skrevet af den 18. juni 2018 – 15:11Ingen kommentarer

Carlo Ancelotti er en af de mest intelligente fodboldtrænere, verden nogensinde har set. Han har en fornem spillerkarriere bag sig fra Parma, Roma og AC Milan, og som træner har han været i nogle af verdens allerstørste klubber, som Juventus, AC Milan, Chelsea, Paris St. Germain, Real Madrid, Bayern München og i dag Napoli. Han har også både spillet og haft trænererfaring på det italienske landshold.

Bogen ”Mit spil” handler rigtig nok om hans karriere som træner, men der er i endnu højere grad tale om en bog om ledelse. Hvert kapitel er således forfattet om et emne inden for ledelse såsom ’Hierarki’, ’Talent’, ’Data’, ’Kultur’ og mange flere. Samtidig er hvert kapitel rundet af med en opsummering af de bedste læringer fra hvert område. Det er vanvittigt inspirerende. Desuden tænker jeg, at det også er meget brugbart for aspirerende eller eksisterende ledere – selvom de eventuelt ikke har den store interesse for fodbold.

Hvad der er endnu mere interessant er, at en lang række gæsteskribenter har forfattet indlæg om Ancelotti og hans ledelsesstil – set ud fra deres respektive synsvinkler som eksempelvis spillere, klubpræsidenter eller assistenttrænere. Bogen er på den måde et helt unik portræt af Ancelotti, samtidig med at det er en bog om god og effektiv ledelse.

Der er også tale om en unik situation. Som fodboldtræner i så fremtrædende klubber, som Ancelotti har ledet, er der et helt særligt fokus på hver eneste detalje, du foretager dig. Og samtidig er der tale om en ledelsesstruktur, hvor du som manager har direkte daglig kontakt med stort set alle dele af den store stab, der er omkring en professionel fodboldklub. I mange virksomheder kan der godt gå dage mellem, at ledelsen møder medarbejderne på gulvet. Derfor kan sammenligningerne med almindelige virksomheder – selvom de er meget populære – godt i nogle tilfælde være lidt søgte.

Ancelottis ledelsesstil har været helt unik. Og jeg tror, det er svært for andre trænere at hente så mange rosende ord fra markante figurer inden for fodbolden som Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic, David Beckham, Sir Alex Ferguson og Paolo Maldini. Også danske Klaus Berggren og Thomas Helveg har gode ting at sige om Ancelotti. Og anekdoterne er godt iblandet gode erfaringer og læring.

Den nuværende træner for Reading og tidligere assistent for Carlo Ancelotti, Paul Clement, forklarer således, at manageren før en FA Cup-finale for Chelsea bad spillerne om at lave taktikken. Han skrev op på en tavle og tegnede, alt imens at spillerne selv kom op med idéerne. Og sådan blev det. Spillerne lavede selv taktikken. Og Chelsea vandt finalen. Og Cristiano Ronaldo fortæller, at han som spiller måske ikke har så meget brug for at vide, hvordan han træner sine frispark eller indersideafleveringer, men at han sjældent har mødt en træner, han har lært så meget om indstilling og ledelse af som Ancelotti.

Det absolut bedste tegn på, at Ancelotti er en fabelagtig leder, er ikke, at han igen og igen bliver hevet ind til de bedste trænerjobs i Europa. Det er, at han – trods mange ganske tydelige konfrontationer med ledelser i forskellige klubber – ikke udstiller nogen. Mellem linjerne kan du selv vælge at tyde, at han finder den russiske Chelsea-ejer Roman Abramovic for en ganske ubehagelig og også ganske ringe leder. Men han siger det ikke sådan. Han forklarer om episoder, hvor han for eksempel selv blev ’overrasket’ over en reaktion. Og det er høj klasse.

Jeg læser en hel del sportsbiografier. ”Mit spil” er måske en af de mest brugbare, jeg nogensinde har haft fornøjelsen af at læse. Og jeg vil på det varmeste anbefale den til alle, der har tanker om eller erfaringer med ledelse. Eller hvis du blot gerne vil vide, hvad en god leder er.

Mit spil, Carlo Ancelotti, 2018, Memoris, 284 sider

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.