// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Kim Leine: Karolines kamp
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Agentroman, Dansk roman, Krimi, Roman, Sp√¶nding

Kim Leine: Karolines kamp

Skrevet af den 20. september 2023 – 05:48Ingen kommentarer

Med ‚ÄĚKarolines kamp‚ÄĚ forts√¶tter Kim Leine den fort√¶lling om politikeren Karoline, som han indledte med ‚ÄĚKarolines k√¶rlighed‚ÄĚ i juni sidste √•r. Den f√łrste bog blev meget positivt modtaget. Det er denne forts√¶ttelse i den grad ogs√• blevet.

Kim skriver godt. Lad os lige f√• det p√• plads med det samme. Eller skal vi ikke hellere sige, at han skriver lige ind i vores m√•de at se, lytte og tale p√•. Der er intet storlitter√¶rt over hans fremstilling af figurer eller handling. Der er heller intet konstrueret over fort√¶llingen. Den virker som fortalt fra en person til en anden ‚Äď med meget j√¶vnt og almindeligt og derfor ogs√• letforst√•eligt sprogbrug. Det har en k√¶mpev√¶rdi, n√•r du skal fors√łge at f√łlge med i sp√¶ndingen. Det kan tabe lidt i l√¶ngden, som hvis du ser en film, der kun har et lydspor eller meget f√• farver. Vil du nyde hele pakken i en litter√¶r udgivelse, s√• kan du muligvis f√łle, du mangler et aspekt. Men har du travlt, eller er du ligeglad med den del, der mangler, ja, s√• flyver du gennem handlingen. Og det kan v√¶re rigtig godt. For der er nok at holde styr p√• i denne h√¶sbl√¶sende fort√¶lling.

Jeg vil ikke kritisere det som s√•dan. For det virker. Han skriver det, som var det en tv-serie. Meget korte s√¶tninger. Som Alfons √Öberg. Da han har f√łdselsdag. Og bare vil have sit nye t√łj p√•. Det er en stil. Og den er behagelig. Og s√• garanterer jeg for, at alle sprogligt er med.

Handlingen er ogs√• i √łjenh√łjde ‚Äď og i den grad aktuel. Vi f√łlger i store tr√¶k to personer. Den ene er titelpersonen, Karoline Blicher, der sidder i Folketinget for Demokratisk Alliance. Og Annie Faurschou, en lingvist fra Forsvarets Efterretningstjeneste.

I f√łrste bind fulgte vi Blichers tur til Rusland og hendes aff√¶re med en russisk agent samt m√łdet med Putin. Denne gang fors√łger Annie at finde ud af, hvor dybt hendes russiske forbindelse egentlig stikker. For hvad har hun af forbindelse til amerikanske Donald Trump? Og hvad med den tysk-russiske pipeline Nordstream 2? Og hvad er egentlig hendes ambitioner?

Figurerne i bogen er fantastiske. De er farverige, spændende, dygtige, intelligente mennesker med masser af energi, frækhed og gåpåmod. De er så godt formede, at de virker som om, de står lige ved siden af os.

Leine benytter sig af samme m√•de at fort√¶ller historien p√•, som den nu afd√łde forfatter Leon Uris gjorde. Uris skrev en r√¶kke af de mest sp√¶ndende romaner, hvor handlingen var sat midt i store historiske begivenheder. Alle de historiske fakta var rigtige, de store personer var ogs√• √¶gte, men selve hans hovedpersoner var opdigtede og derfor smidt midt ind i rigtige historiske begivenheder. Det var herligt l√¶se samt ‚Äď helt √¶rligt ‚Äď en rigtig fed m√•de at l√¶re historie p√•. B√łger som ‚ÄĚMila 18‚ÄĚ, ‚ÄĚTrinity‚ÄĚ, ‚ÄĚArmageddon‚ÄĚ og ‚ÄĚTopaz‚ÄĚ er blot nogle af de titler, jeg husker som v√¶rende helt fabelagtig underholdning.

Kim Leine s√¶tter ogs√• sine personer ind i rigtige historiske begivenheder, og han digter kun sine hovedpersoner og deres handlinger. Vi befinder os derfor eksempelvis i en tid (2016), hvor Donald Trump er i valgkamp, og kun f√• tror p√• hans muligheder. Men Karoline Blicher er for eksempel opdigtet og sidder i Folketinget for et opdigtet parti. Det g√łr fort√¶llingen rigtig st√¶rk, n√•r vi kommer s√• t√¶t p√• virkeligheden. Og det betyder, at vi i langt h√łjere grad kan identificere os med det, vi bliver viklet ind i. Is√¶r fordi det i s√• h√łj grad er dialog, der styrer fort√¶llingen.

Nu vil jeg ikke r√łbe den meget sp√¶ndende afslutning p√• bogen, men lad mig bare sige, at jeg gl√¶der mig meget til den n√¶ste. Og s√• lover jeg at fors√łge ‚Äď selvom det er meget sv√¶rt for mig ‚Äď at se gennem fingre med den vanvittige kommas√¶tning. Hvis det er et fors√łg p√• at bruge det, der engang blev kaldt ‚Äôdet nye komma‚Äô, s√• er det meget forstyrrende for l√¶seoplevelsen. Og det er synd. Men skriv mere, Kim. Jeg er klar.

Kim Leine: ‚ÄĚKarolines kamp‚ÄĚ, Forlaget Gyldendal, 421 sider, udkom juni 2023.

Læs også:
Kim Leine: Efter åndemageren

Kim Leine: Dansk Standard

Kim Leine: R√łd mand/Sort mand

Der er lukket for kommentarer.