// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kim Leine: Dansk Standard
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Kim Leine: Dansk Standard

Skrevet af den 11. november 2019 – 07:40Ingen kommentarer

E for ensom eller enspænder. E bor alene, arbejder på Dansk Standard og har hverken venner eller kæreste. Kollegerne har han et lidt anspændt forhold til, ja faktisk er han generelt lidt anspændt. Dog ikke helt så meget, som hans søster Mette, der er læge på Traumecentret og jævnligt forsøger at tage livet af sig selv. Hun ønsker at få ham til at forholde sig til deres fælles traumatiske barndom, men E vil helst være fri.

En dag får han en folder om muligheden for at adoptere en hund, og bliver alligevel lokket lidt ud af sin skal. Et besøg på internatet, og pludselig har E både en date med den kvindelige medarbejder og en hund ved navn Anastasis.

Herfra udvikler tingene sig hastigt, overraskende og grotesk. For både hunden og hundeinternatsdamen har hemmeligheder, der gerne vil frem i lyset – præcis ligesom de hemmeligheder, E og hans søster deler. Det handler, bogstaveligt talt, om liv og død, og alt det der ligger bagefter.

Kim Leine er mest kendt for sine værker fra Grønland, Profeterne i Evighedsfjorden og Rød mand/Sort mand. Han er uddannet sygeplejerske, og ligesom i hans grønlandske bestsellere er beskrivelser af kropslige detaljer & uddunstninger meget udpenslede i Dansk Standard. Det vil nogen måske synes er for meget, andre vil som jeg finde det ulækkert på en troværdig og absurd levende måde.

Dansk Standard er derudover meget anderledes end Leines øvrige værker. Her er elementer som kampen for det evige liv, sekter, genopstandelse fra de døde, eksperimenter med dyr og sex. Jeg fornemmer inspiration fra Kasper Colling Nielsens Det europæiske forår, Lars von Triers Riget og måske endda Stephen Kings Pet Sematary (og det er absolut positivt ment). Jeg læste den simpelt hen på én enkelt aften, og det er sjældent at 278 sider på den måde bare bliver suget ind. Det er jo et kvalitetstegn, at man bliver opslugt af en bog, og Dansk Standard er da også absolut velskrevet.

Når jeg alligevel har et men – for selvfølgelig er der et men – så skyldes det genrebetegnelsen horrorroman på bogens bagside. Når man betragter noget som horror, så skal det altså være uhyggeligt, og jeg var, desværre, ikke bange eller skræmt en eneste gang undervejs, og ingen ondskab forstyrrede min nattesøvn efterfølgende.

Bogblogger har tidligere anmeldt Leines bøger De søvnløse og Rød mand/Sort mand.

Kim Leine: Dansk Standard. 278 sider, Gyldendal. 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.