// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Claus Lembourn: Ildtid
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Dansk roman, Krige

Claus Lembourn: Ildtid

Skrevet af den 4. august 2022 – 06:37Ingen kommentarer

Claus Lembourn kan noget med sproget. Han er selv s√łn af en dansk far og en tysk mor og voksede op under 2. Verdenskrig. Der var splittelse mellem de to nationale identiteter, som der st√•r p√• Forlaget L√¶selysts hjemmeside, og det forst√•r man godt. Men hvad det har gjort ved en dreng f√łdt i 1934 kan man nok ikke s√¶tte sig ind i.

I ‚ÄĚIldtid‚ÄĚ f√łlger vi fire piger i krigens sidste dage. De skal ud af Berlin, f√łr den r√łde h√¶r kommer. De har h√łrt historierne om de grusomheder, den bringer med sig, og selvom tiden for dem indtil nu har v√¶ret alt andet end rar, s√• er det langt bedre end det, der venter dem.

Og selvom udgangspunktet er grusomt, s√• sker der noget magisk i disse sidste timer i Berlin. P√• tv√¶rs af skel finder folk hinanden og viser, at selv ud af blodr√łde ruiner kan der opst√• k√¶rlige forhold.

Lembourns brug af sproget er atypisk, idet han ofte beskriver selv grusomheder med poetiske undertoner. Ikke nok med det; han har succes med det. Det er naturligvis lettere med historiske beskrivelser, men i ‚ÄĚIldtid‚ÄĚ bruger han er n√¶rmest J√łrgen Leth‚Äôsk sprog i sin dialog mellem mennesker. Det er upr√¶tenti√łst og i √łjenh√łjde. Og det virker. Det f√•r dialogen til at virke √¶gte ‚Äď ogs√• selvom handlingen helt tydeligt er opdigtet.

Men den helt store styrke i bogen er faktisk alt det, der ikke er med. Det kan lyde lidt underligt, men lad mig forklare. De fleste forfattere bruger ofte meget tid p√• at beskrive og iscenes√¶tte. Leif Davidsen er et glimrende eksempel p√• en forfatter, der bruger dette som en direkte virkemiddel ‚Äď m√•ske nogle gange endda lidt for meget. Det er en smagssag. I ‚ÄĚIldtid‚ÄĚ er der kun et minimum af beskrivelse og iscenes√¶ttelse. De f√• beskrivelser er oftest at finde direkte i dialogen. Det er et godt lille forfattertrick, hvis du gerne vil distancere dig selv lidt fra handlingen og blot vil beskrive, hvordan figurerne opfatter begivenhederne samt de andre figurer, de m√łder.

Vi er som en moderne drone, der flyver ind og ud af vinduerne hos de fire piger samt et hav af krigens store figurer. Her f√•r vi s√• et glimt af en dialog, f√łr vi flyver videre. Det er en sp√¶ndende fort√¶lleform og meget virkningsfuld. Og de 153 sider er derfor ogs√• meget hurtigt l√¶st. Det var en god l√¶seoplevelse.

Claus Lembourn: ‚ÄĚIldtid‚ÄĚ, Forlaget L√¶selyst, 153 sider, udkom juni 2022.

Læs også:
Antony Beevor: Andern Verdenskrig

Richard Holmes: Anden Verdenskrig i billeder

John Carr: Flugten fra ghettoen

Der er lukket for kommentarer.