// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » John Carr: Flugten fra ghettoen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Historisk roman, Krige

John Carr: Flugten fra ghettoen

Skrevet af den 15. juli 2022 – 06:00Ingen kommentarer

Kun 10% af den jødiske befolkning i Polen overlevede 2. verdenskrigs rædsler. En af de overlevende var Chaim Herszman, og når man læser hans historie, lyder den næsten for utrolig til at være sand. Følg med på hans flugt fra Łódź i Polen over Berlin, Frankrig, Spanien og Gibraltar til London, hvor han til slut bliver sendt til fronten for at kæmpe mod nazisterne. Det er en fascinerende fortælling om stort held, utroligt mod og hjertevarmende medmenneskelighed.

Chaim Herszman vokser op i Łódź med sine forældre, brødre og søstre. Da Tyskland invaderer Polen i 1939, bliver familien tvunget til at flytte ind i ghettoen sammen med alle de andre jøder. Livet i ghettoen er hårdt, og mange sulter. Chaim, hans lillebror og deres bedste ven beslutter sig for at tage sagen i egen hånd og skaffe mad til deres familier ved at snige sig ud af ghettoen og stjæle, hvad de kan finde. Noget går dog helt galt under en af deres ture, og Chaim tvinges til at dræbe en tysk vagt for at redde sin lillebrors liv.

Han flygter fra ghettoen, men hvordan skal en tynd 13-årig jødisk dreng overleve alene i et samfund, hvor sult, vold og meningsløse drab er hverdag? Heldigvis for Chaim ligner han en arier, så med list begynder han sin rejse mod Sovjetunionen, hvor han vil forsøge at finde sin storebror, der er flygtet dertil. Det viser sig imidlertid umuligt at flygte til Sovjet, og Chaim må lægge en ny plan. Det er ikke muligt at vende tilbage til ghettoen, så han beslutter sig for at tage til Frankrig for at slutte sig til den polske eksilregerings tropper, så han kan komme i kamp mod nazisterne. Men vejen dertil er lang og farefuld, og inden han når til Frankrig, bliver landet besat, og Chaim må igen ændre planer.

Forfatteren er søn af Chaim, der efter krigen skiftede navn til Henry Carr, og han har genskabt farens ekstraordinære historie på baggrund af deres samtaler. Det er en medrivende fortælling, hvor jeg flere gange sad med hjertet i halsen, for det er ikke småting, Chaim kommer ud for. Jeg synes dog, at der til sidst bliver brugt lidt for meget plads på hans tid i militæret, hvor forfatteren med fordel kunne have gået mere i dybden med Chaims, familiens og vennernes skæbne efter krigen. Det blev der efter min mening gået lidt for hurtigt hen over.

Det er gennemgående for historien, hvordan menneskers velvilje til at se igennem fingre med regler og religiøse tilhørsforhold og til at udvise medmenneskelighed og omsorg over for en ung dreng redder Chaims liv igen og igen sammen med hans ukuelige livsvilje og kampgejst for at redde sig selv og sin familie fra nazisternes brutale regime. Selvom bogen beskriver krigens grusomheder, er den samtidig en rørende fortælling om, hvor langt mennesker er villige til at gå for at redde andre, selv om de udsætter sig selv for fare. Det er opløftende læsning i disse tider, hvor der igen er krig i Europa.

Du kan finde inspiration til bøger, hvor handlingen udspiller sig under 2. verdenskrig her.

John Carr, Flugten fra ghettoen, Lindhardt og Ringhof, 312 sider, oversat af Karsten Nielsen, udkom 16. maj 2022

Der er lukket for kommentarer.