// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Antony Beevor: Anden Verdenskrig
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Antony Beevor: Anden Verdenskrig

Skrevet af den 5. juli 2012 – 08:09Én kommentar

Beevor er kendt for sine detaljerede og omfattende bøger om nogle af 2. Verdenskrigs centrale begivenheder – lige fra slaget om Stalingrad til invasionen af Kreta. Med hans nye værk, ”Anden verdenskrig”, samler han trådende og favner hele dramaet i en samlet gennemgang. Det er et imponerende vue ud over den største krig og tragedie i nyere tid. Når Beevor er bedst, skriver han så man kan høre kuglerne pifte om ørerne, mærke den enkelte soldats frygt og lugte de afsvedne bygninger og landskaber. Det er der masser af i ”Anden Verdenskrig”. Beevor er en excellent og medrivende fortæller, og så har han et enestående overblik over et hav af kilder og begivenheder.

”Anden Verdenskrig” bygger på ny forskning og både kinesiske, japanske og russiske kilder er studeret indgående. Det åbner op for en interessant diskussion i bogens start: begyndte Anden Verdenskrig reelt tidligere end i september 1939, hvor tyskerne invaderede Polen? Bør Sovjetunionens kampe mod Japan i foråret samme år i virkeligheden regnes for krigens start? Beevor beskriver også Japans skånselsløse krig mod Kina, og de grusomheder den kinesiske befolkning blev udsat for. Faktisk døde mere end 20 millioner kinesere, og slagmarkerne i Østen lader ikke de europæiske eller russiske noget tilbage. Der er en vigtig pointe i denne første del af bogen – Japans krig mod Kina betød, at nazisterne ikke fik den forventede hjælp i angrebet mod Sovjetunionen. Hvis Japan havde deltaget i Tysklands angreb kunne Anden Verdenskrig være endt anderledes, end den gjorde. Krigen i Østen er et overset kapital i mange bøger om verdenskrigen, men det har Beevor nu rettet op på.

Som altid er mange menige soldaters skæbne vigtige for Beevor. Han er tidligere militærmand og forstår de vilkår og umenneskelige forhold, der præger og afstumper soldater. Men der er intet skønmaleri. Soldater i krig er i stand til at agere uforståeligt grusomt, og i Anden Verdenskrig gjaldt det både de tyske og de allierede tropper fra bl.a. England, USA og Sovjetunionen.

Beevor mestrer kunsten at belyse den store, ubegribelige tragedie med enkelte menneskers liv og død. Det er et effektfuldt greb, som netop muliggør identifikation fra læseren. På trods af nogle få skønhedsfejl, hvor der til tider springes lidt vel rigeligt frem og tilbage i kronologien, må ”Anden Verdenskrig” være blandt de definitive og toneangivende værker om krigen. Bogen er en bedrift af de sjældne.

Antony Beevor, Anden Verdenskrig, Lindhardt og Ringhof, 904 sider plus noter og henvisninger, Oversat af Anders Juel Michelsen, 2012.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.