// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Bjørn Esben Almaas: Den gode ven
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Bjørn Esben Almaas: Den gode ven

Skrevet af den 25. august 2020 – 06:24Ingen kommentarer

Romanen Den gode ven er den ene kandidat af Norges to nominerede litterære værker til Nordisk Råds litteraturpris og den udkom for nylig på dansk.

“Ind i det skarpe lys mellem reolerne kommer en mand.”

Sådan lyder anslaget til romanen. Vi er med en voksen mand og hans kone ude at se på gardiner. Her møder han en sælger, som slår ham ud af kurs. Nutidssporet med den voksne mand fortælles med fremadskridende tid. Samtidig bevæger vi os gradvist baglæns i tiden, hvor vi møder ham som en 11 årig skoledreng, der ændrer sig fra at være glad for at gå i skole til at lyve sig syg for at få lov til at blive hjemme. Hvad er der hændt ham? Vi følger ham over et par måneder et efterår i 1987, hvor tiden går baglæns.

Romanen er gennemsyret af en foruroligende, uhyggelig stemning. Vi præsenteres for den ene hverdagsscene efter den anden, hvor der trods det genkendelige i hverdagen konstant er et eller andet der skurer. Det kan være, når den voksne mand presser på for at købe is, selvom hans søn flere gange har takket nej. Eller det kan være, når den voksne mand gentager “det er mig der kører den her bil”, ja, hvem skulle det ellers være? Måske forsøger han ved at tale højt at genfinde kontrollen over sit liv. Disse scener er knivskarpe og skaber med få ord en klaustrofobisk stemning. Og det er en af romans styrker.

Efter endt læsning var jeg dog ikke meget klogere på, hvad der præcist hændte ham i barndommen. Måske kan den voksne mand heller ikke helt få greb om sin barndom og de hændelser, der fandt sted og det skal læseren spejle sig i? Som læser havde jeg dog brug for en eller anden form for forløsning eller opklaring om man vil. Men den udeblev. Og det er efter min læsning, romanens svaghed. Bruger man flere timer på at læse et værk, må forfatteren gerne sikre at en brik eller to falder på plads til sidst. (Der er naturligvis også den mulighed at jeg er for ubegavet til værket, meeeen.)

Bjørn Esben Almaas er født i 1975. Han debuterede i 2001 med novellesamlingen Costa del sol. Har siden skrevet et par romaner, lavet kortfilm og skrevet filmmanuskripter. Den gode ven er hans fjerde bog og den første, der er oversat til dansk.

Vi har anmeldt flere af de nominerede til Nordisk Råds litteraturpris 2020: Kløe, Vi er fem, Hvem slog Bambi ihjel?, Yahya Hassan 2, HHV, FRSHWN – dødsknaldet i Amazonas og vi bringer i nær fremtid anmeldelse af W og Først når. Der er 13 værker der dyster om prisen. Vinderen offentliggøres 27. oktober. I 2019 vandt danske Jonas Eika for bogen Efter solen.

Bjørn Esben Almaas, Den gode ven, Forlaget Turbine, 172 sider, Oversat af Klaus Rothstein, Forlaget Turbine, August 2020.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.