// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Matias Faldbakken: Vi er fem
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Matias Faldbakken: Vi er fem

Skrevet af den 20. maj 2020 – 06:04Ingen kommentarer

Vi er fem er nomineret til Nordisk Råds litteraturpris 2020. Og bogen er en af de første udgivelser på det spritnye danske forlag Gutkind. Romanen er skrevet af norske Matias Faldbakken, som du måske kender fra romanen The Hills.

I en mindre by tre timer nord for den norske hovedstad bor Tormod Blystad (vild i sine unge dage, nu faldet til ro) sammen med sin stædige, vedholdende og måske lidt dovne ægtefælle Siv og deres to børn Alf og Helene. Da noget mangler i den lille familie får de hunden Snusken. Men hun dør og efterlader sig et tomrum, som Tormod har svært ved at håndtere. Det resulterer i, at Tormod en nat i garagen får vækket nogle magtfulde kræfter. Nogle kræfter der er umulige at styre.

På side 50 præsenteres vi for rødler, kunstgødning, natron og støvfine metalspåner. Som skulle en bolledej æltes, kommes det hele i en æltemaskine. Snart viser det sig, at denne rødler opfører sig anderledes end andet ler. Den opfører sig nemlig som dej! Hæver op. Former sig efter tryk og mister straks trykhullet, når fingeren flyttes. Lyder det mærkeligt? Det bliver meget værre! Leret får liv og måske en slags sjæl eller i hvert fald noget, der minder om det. Syret!

På side 60 tænkte jeg “åh-nej”, man fornemmer at noget vil ske, og på side 61 står der “Det blev en dejlig aften. Den sidste i lang tid.” Og da jeg nåede til side 62 tænkte jeg “åh-shit” og så galoperer historien ellers derudaf i et godt tempo, mens man side efter side skiftevis ryster på hovedet og tager sig til hovedet. Det er crazy ganget med gakket ganget med skørt. Det er fedt! Vanvittigt. Og man overvejer HVOR skæv forfatteren var, da han skrev romanen.

Men, for der er et men. Tempoet tager af. Og det bliver lettere opremsende, hvad der sker herefter. Og så var det svært at vedblive begejstret.

Fortællestemmen er morsom og kommenterer af og til på historien med et skævt smil. Sproget er en flydende fornøjelse og man suser hurtigt gennem den første del af den tempofyldte roman (andre læsere suser måske videre i højt tempo, der hvor jeg steg lidt af).

Genremæssigt er romanen lidt af en hybrid. Magisk realisme blandes med eventyr, horror, science fiction og mytologi. Er man til den rene genre, bliver her rørt for meget i gryden. Men er man ikke så kræsen, kan bogen gå hen og blive noget af en fest. Romanen er oplagt læsning til læsere af Erlend Loe, som har det samme grotesk humoristiske over sine fortællinger.

Matias Faldbakken er født i Hobro i Danmark i 1973. Han er en af Norges mest kritikerroste forfattere og billedkunstnere. Han romandebuterede i 2001 og i 2017 udkom The Hills, der blev nomineret til Brageprisen i Norge.

Hvis du vil smage på romanen, kan du læse et uddrag hos forlaget Gutkind på dette link.

Matias Faldbakken, Vi er fem, Maj 2020, Gutkind forlag, 216 sider, På dansk ved Sara Koch.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.