// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jytte Hilden og Inge Dalsgaard: På sporet af årgang 1946
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer

Jytte Hilden og Inge Dalsgaard: På sporet af årgang 1946

Skrevet af den 20. marts 2016 – 13:15Ingen kommentarer

“Ok, den vil jeg anmelde”, lød mit kække svar til Bogbloggers redaktør, da jeg fik tilbudt at kigge nærmere på ”På sporet af årgang 1946”. Da jeg fyrede det kække svar af, var min umiddelbare tanke, at det nok var endnu en omgang af den type lykønskningskort ”Det skete det år, du blev født” med en oplistning af begivenheder al a ”Danmark blev befriet 5. maj 1945” eller ”Berlinmuren faldt 9. november 1989”.

Men jeg blev positivt overrasket. Nok har bogen lidt statistik, men forfatterne Jytte Hilden og Inge Dalsgaard er ikke faldet for fristelsen til at gå i lykønskningskortenes fodspor. De bruger pejlemærker opdelt i årtier til at komme på sporet af årgang 1946, hvor de har fået kendte og knapt så kendte 1946-ere til at bidrage med læseværdige indlæg.

Om sproget. Om familien. Om skolegang. Om kærester. Om at blive gift ellers kunne man ikke blive godkendt til en lejlighed. Om hvordan livet ellers nu har formet sig. Om uddannelser. Om drømme og forventningerne nu også blev indfriet. Blandt bidragsyderne er Keld og Hilda Heick (dog hvert sit indlæg), Mogens Lykketoft, Gretelise Holm, Jørn Lund, Helle Degn, Anne Marie Helger, Jens Smærup Sørensen, Pierre Dørge og Peter Gundelach.

Fremtidsudsigterne for årgang 1946 var ikke guld og grønne skove. Men det gik bedre end en nedsat Ungdomskommission havde forudset. Årgang 1946 hører til de store årgange, som har haft fornøjelsen af at vokse op i et samfund, som bliver rigere og rigere.

Selv er jeg født i 1945 og har oplevet stort set det samme som danmarkshistoriens største fødselsårgang 1946 med sine 96.111 fødte børn. Og med lidt hurtigt anvendt hovedregning, så bliver de 70 år netop i år, hvilket også er baggrunden for bogen, der kan anbefales dels som bladrebog, dels som erindringsstøtte, når der tales om barndommen og livet videre frem. Det er måske også sidste chance for at se ord på tryk som sporvogn, sagfører, nefalygte, svajer og ismejeri. Også trikotage og hyrdetime er blandt de truede ord.

Jytte Hilden og Inge Dalsgaard, På sporet af årgang 1946. 136 sider. Illustreret i farver. Forlaget Frydenlund.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.