Magnus Helgerud: 100 ting jeg tænker på når jeg tænker på Romerriget
Saskia Cort er en svensk influencer, der i 2022 bad sine mange kvindelige følgere om at spørge mænd i deres liv om, hvad de egentlig tænkte på, når de bare lod tankerne flyve. Det overraskende dominerende svar var, at de fleste mænd tænkte på Romerriget. Siden gik det viralt og blev en stående punchline, der nu har lagt grundlaget for titlen på Magnus Helgeruds bog.
Titlen er i øvrigt misvisende men en god reference til ophavet. For eftersom de fleste af de fortællinger, vi får serveret i bogen, med stor sandsynlighed er ret overraskende, så kan det næppe være det, vi har tænkt på. Det kan det dog fremadrettet være.
Helgerud går meget systematisk til værks. Det kan lyde kedeligt, men det er det absolut ikke. Det systematiske består i opbygningen af bogen i kapitler og korte, præcise afsnit. Men de mange kapitler er krydret med hver deres fængende overskrift, der nok skal skabe opmærksomhed og få folk til at læse. Eksempler på disse overskrifter kunne være: ”Kvinderne elsker sværdet”, ”Romersk napalm”, ”Dræbt af sin bedstemor”, ”Tøjvask med tis”, ”Sex med forstørrelsesglas” og mange flere. Han forstår virkelig at sælge de små historier.
Forfatteren har også sørget for at have masser af valide referencer med i bogen. Og det er godt. Jeg er måske selv en af dem, der ville have haft svært ved at tro på nogle af historierne, hvis ikke de var underbyggede.
Jeg var gennem hele denne bog rigtig godt underholdt. Og nej, du går naturligvis ikke i dybden med de enkelte finurligheder, der var hverdag i romertiden. Det er heller ikke meningen, og det er heller ikke det, han lover os. Vi får derimod lige præcis det, vi forventer. God underholdning og masser af underlige oplysninger om et samfund, store dele af verden i dag er bygget på. Og det er aldrig skidt.
Magnus Helgerud: ”100 ting jeg tænker på når jeg tænker på Romerriget”, Forlaget EC Edition, 200 sider, på dansk ved Per H. Jacobsen, udkom december, 2024
Læs også:
Asser Amdisen: En ualmindelig og kortfattet Europahistorie