// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Miguel Bonnefoy: Arven
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Krige, Roman, Sp√¶nding

Miguel Bonnefoy: Arven

Skrevet af den 21. oktober 2022 – 06:43Ingen kommentarer

Der er fort√¶llinger, der samler dig op i sine arme og holder dig t√¶t ind til sig p√• en m√•de, s√• du n√¶rmest sv√¶ver et sted mellem et varmt knus fra din bedstefar og en lidt for lang omfavnelse fra √©n, du kender for lidt til s√•dan en gestus. Den giver dig tryghed og liv, men den efterlader ogs√• spor af ubehag. S√•dan en fort√¶lling er Miguel Bonnefoy‚Äôs ‚ÄĚArven‚ÄĚ.

Skal du sammenfatte handlingen i bogen, kan du benytte dig af en metode, du ellers ekstremt sj√¶ldent kan g√łre brug af. Du kan nemlig sl√• op p√• en tilf√¶ldig side i bogen, og i de fleste tilf√¶lde kan du v√¶lge et afsnit ud, og i det afsnit vil du kunne finde ingredienser til bogens gennemg√•ende temaer. Jeg valgte side 191 og skriver derfor f√łlgende:

‚Ä̂Ķ langstrakte samling af sider i den begivenhedsrige historie, der var som en endel√łs jungle af s√łgen, f√łlelser og smerte‚ÄĚ.

Den s√¶tning ‚Äď eller rettere den del af en s√¶tning ‚Äď er en fremragende beskrivelse af handlingen, der tager sin begyndelse i 1873, hvor en vinbonde fra Frankrig kan kigge p√• sin fejlslagne h√łst og konkludere, at hans vin ‚Äď som st√łrstedelen af Frankrigs √łvrige vinb√łnders ‚Äď er helt d√łd som f√łlge af den vilde bladlus Phylloxera vastratrix, der fra USA er kommet til f√łrst Bordeaux og Baskerlandet og siden har bredt sig.

Vinbonden, der er fra Lons-le-Saunier og nu efterlader sine vinmarker i Jura, har kurs mod Californien men ender i stedet med at g√• i land i Valpara√≠so i Chile, hvor han af en ikke-fransktalende immigrationsofficer f√•r navnet Lonsonier. Og her tager fort√¶llingen fart, for Lonsonier bliver gift, og sl√¶gten g√•r videre. Vi f√łlger dem op gennem 1. Verdenskrig og 2. Verdenskrig og helt frem til diktaturet i begyndelsen af 1970‚Äôerne.

P√• et eller andet plan er der tale om en vaske√¶gte familiekr√łnike. Men den er ih ‚Äď og √•h, s√• meget mere end det. Det er en fort√¶lling fra hjertet, men det er en handling, hvor der er plads til, at poesien blander sig med grusomme realiteter, og hvor du nok enkelte gange kommer til at m√•tte knibe dig selv lidt i armen.

N√•r sproget ligger s√• t√¶t op ad en n√¶rmest √•ndelig gengivelse, s√• kan det i nogle tilf√¶lde v√¶re sv√¶rt at skelne virkelighed fra dr√łmme. Og n√•r det bare virker s√• rigtigt, s√• flot, s√• fantastisk smukt p√• mig at fort√¶lle historien s√•dan, s√• er det fordi, at fort√¶llestilen er et hundrede procent gennemf√łrt. Historien er bygget op som en rigtig fort√¶lling, du ville kunne h√łre omkring et b√•l. Sproget har en anelse af h√łjtidelighed, s√• du med sikkerhed ved, at Bonnefoy ved lige pr√¶cis, hvad han laver, n√•r han tr√¶ffer de fort√¶lletekniske valg, som han g√łr.

Jeg n√łd hvert et sekund af Bonnefoy‚Äôs mesterv√¶rk, hver en side, hvert et afsnit, hver en s√¶tning ‚Äď ja, hvert et ord. Jeg forelskede mig stormfuldt i hovedpersonerne og led med dem, som jeg grinte med dem. Og det tror jeg ogs√•, du vil g√łre.

Miguel Bonnefoy: ‚ÄĚArven‚ÄĚ, Forlaget Bobo, 192 sider, p√• dansk ved Nils Schultz Ravneberg, udkom oktober 2022.

Læs også:
Santa Montefiore: Sommerfugleæsken

Alyson Richman: Svensk tango

Isabel Allende: Håbets rejsende

Der er lukket for kommentarer.