// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Tove Alsterdal: Jordsug
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi, Roman, Sp√¶nding

Tove Alsterdal: Jordsug

Skrevet af den 22. august 2022 – 06:07Ingen kommentarer

Lad mig f√łrst n√¶vne, at du ikke beh√łver at holde dig fra ‚ÄĚJordsug‚ÄĚ, hvis du ikke har l√¶st Tove Alsterdals f√łrste bog i √Ödalenserien, ‚ÄĚStormfald‚ÄĚ. Du kan sagtens f√łlge handlingen, og du kan sagtens komme t√¶t p√• figurerne. Jeg holder mig ofte selv fra b√łger i en serie, hvis jeg ikke har l√¶st de f√łrste. Med ‚ÄĚJordsug‚ÄĚ er det lidt ligesom med Dan Browns ‚ÄĚDa Vinci-mysteriet‚ÄĚ. Ja, du ville kende Robert Langdon, hvis du havde l√¶st ‚ÄĚEngle og d√¶moner‚ÄĚ, men du l√¶rer ham ogs√• at kende her. S√•dan er det ogs√• med hovedpersonen i ‚ÄĚJordsug‚ÄĚ, Eira Sj√∂din fra Kramfors politi.

I ‚ÄĚJordsug‚ÄĚ handler sagen om forsvundne m√¶nd. F√łrst en mand, der er sultet ihjel i et forladt hus ved en s√ł i en skov og dern√¶st en mand i en k√¶lder i et hus omkring 700 kilometer nord for √Ödalen. Men hvad er ligheden mellem de to sager? Og hvorfor m√łdte de den sk√¶bne, som de gjorde? Men da endnu en mand ‚Äď denne gang t√¶t p√• hende ‚Äď forsvinder, bliver Eira Sj√∂din for alvor investeret i at opklare sagen.

Tove Alsterdal er en respekteret forfatter, der tidligere har v√¶ret redakt√łr for sin gode veninde, Liza Marklund, p√• flere af hendes b√łger. Hun forst√•r den dybere og den let dystre fort√¶lling og dens virkemidler. Og det nyder vi godt af som l√¶sere. Historien drager os ind som harpiks, du ikke rigtigt kan f√• af fingrene. Den bliver h√¶ngende p√• en b√•de ubehagelig og alligevel rar m√•de. Ubehagelig p√• grund af begivenhederne i historien. Og rar, fordi den historie er godt formidlet.

Alsterdal fort√¶ller nemlig godt. Hendes ‚ÄĚStormfald‚ÄĚ vandt flere priser, blandt andet Glasn√łglen som Bedste Nordiske Kriminalroman. Flere anmeldere har allerede skrevet, at ‚ÄĚJordsug‚ÄĚ er bedre. Jeg kan i hvert fald sige, at jeg blev trukket ind i handlingen, og at der er en meget tv-agtig stemning over den. Det h√¶nger nok sammen med, at s√• mange svenske krimier efterh√•nden er blevet filmatiseret. Har vi set nok af dem, kan vi hurtigt danne os et genkendeligt billede. Men det skyldes alts√• ogs√•, at Alsterdal skriver, s√• du kan se billederne for dine √łjne. Og det er her, bogen for alvor vinder hos mig.

Beskrivelserne er ikke overgjorte, men de er skarpe og pr√¶cise. Du beh√łver ikke at sige meget, n√•r publikum er fra et nordisk land. Jeg forestiller mig, at en l√¶ser fra Portugal eller Italien m√•ske vil have lidt sv√¶rere ved selv hurtigt at danne sig et billede af, hvordan der ser ud nord for Lapland, end vi har. Vi har lidt lettere ved at identificere os med hendes univers.

I dette tilf√¶lde ser jeg ikke alene billederne. Jeg kan n√¶rmest h√łre den let dystre underl√¶gningsmusik, gerne spillet p√• et bl√¶seinstrument som en harmonika eller lignende. Jeg forestiller mig levende, hvordan Alsterdal selv har skrevet med f√łlelserne, s√• den helt rigtige stemning blev lagt. Det ene indre billede har taget det n√¶ste, og jeg f√łler, hun har oplevet handlingen, n√¶sten som vi har l√¶st den.

Handlingen er intens og dyb. Og sp√¶ndingskurven stiger, som handlingen skrider frem. Dermed er underholdningen helt i top. Og derfor er det meget let for mig at anbefale denne bog ‚Äď is√¶r hvis du er til sp√¶ndingsromaner.

Tove Alsterdal: ‚ÄĚJordsug‚ÄĚ, Forlaget Modtryk, 305 sider, oversat af Lilian Kingo, udkom juni 2022.

Læs også:
Keld Broks√ł: Malm√łsyndromet
Pascal Engman: Enkerne
Camilla Sten: Den forsvundne by

Der er lukket for kommentarer.