// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Tove Ditlevsen: Om sig selv
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Tove Ditlevsen: Om sig selv

Skrevet af den 9. november 2020 – 06:43Ingen kommentarer

Tove Ditlevsen behøver ingen introduktion. Og så alligevel. En af Danmarks populære forfattere levede 1917-1976 og skrev både romaner og digte om at være pige i Danmark og om kvindens rolle i samfundet. I denne bog skriver Tove Ditlevsen om sig selv – eller hun skrev, for bogen blev første gang udgivet i 1975, et år før hun begik selvmord. En ærlig bog, som du bør unde sig selv at læse, hvis Tove Ditlevsens forfatterskab har haft betydning i dit liv. En god bog, hvor vi kommer med ind i notesbogen hos en dygtig forfatter.

Tove Ditlevsen havde formentlig en opvækst som mange andre på den tid – piger skulle være ordentlige, pæne, stille og helst ikke tro for meget om dem selv. Deres plads var i hjemmet, og det var fint nok. Ingen grund til at tænke en masse om sig selv og bilde sig noget ind. Ikke just et solidt grundlag for et sundt selvværd og frugtbare drømme for sit liv. Det prægede naturligvis Tove Ditlevsen, mens hun skrev i hemmelighed allerede som lille pige.

Vi får i denne bog et billede af Tove Ditlevsen, der kun i kort tid fik lov at være barn. Fra hendes far fik hun et tungsind, fra hendes mor evnen til at være munter og vittig. Det til trods for, at moren kaldte både Tove og hendes bror, Ebbe, for fejltagelser, som hun forsøgte at fordrive ved at indtage grøn sæbe. Av.

Men noget godt fik Tove af sin mor – lysten til at læse og skrive, og det allerede som 5-årig. Som 14-årig var det ud at tjene i et hus, selvom hun meget hellere ville skrive, og derfra følger vi hendes udvikling fra ægteskab til ægteskab. Undervejs skildres hendes historie fint med gengivelser af hendes litterære værker, og vi forstår, hvor hun var mentalt, da hun forfattede de skønne “De evige tre”, “Barndommens gade” osv.

Flere af Tove Ditlevsens værker er anmeldt på Bogblogger.dk, se nærmere her:
Tove Ditlevsen: Barndommens gade

Tove Ditlevsen: Der bor en ung pige i mig, som ikke vil dø

Tove Ditlevsen: Små hverdagsproblemer

Tove Ditlevsen: Om penge

Tove Ditlevsen: Gift

Tove Ditlevsen: Kærlig hilsen, Tove, – Breve til en forlægger

Tove Ditlevsen, Om sig selv, Gyldendal. 124 sider. Udgivet september 2020, tidligere udgivet i 1970’erne. 

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.