// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Tove Ditlevsen: Små hverdagsproblemer
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Opslagsværk, Samtalebog

Tove Ditlevsen: Små hverdagsproblemer

Skrevet af den 8. november 2018 – 08:31Én kommentar

Tove Ditlevsens brevkasse i Familie Journal 1956-1976

Så kom dagen, hvor dette pragteksemplar fuld af dansk historie blev udgivet. Og så kan I måske tænke; Hvad i alverden har Tove Ditlevsens brevkasse med historie at gøre? Der kan jeg fortælle, at hendes brevkasse er den bedste bid samtidshistorie fra 1956-1976, jeg længe har læst.

Det er umuligt at vælge bare et enkelt spørgsmål eller svar ud fra de mere end 4000, som samlingen rummer. Uanset hvilken side du slår op på, vælter det ud med underholdende spørgsmål og indsigtsfulde svar. For Tove Ditlevsen kunne noget helt specielt og meget atypisk for sin tid, og selv alle disse år efter hendes død er hendes svar stadig relevante og nutidige.

Et enkelt udsnit fra bogen til de nysgerrige kunne være dette:

Nr. 42. 16. oktober 1962

Kære fru Ditlevsen.

Jeg vil gerne høre om De kan hjælpe mig. Jeg ved nok, at De ikke er læge, men jeg prøver alligevel. Jeg er sidst i tyverne, har tre børn og er meget glad for min mand. Men jeg kan aldrig blive tilfredsstillet i vort samliv. Jeg har fået nogle behandlinger for underlivsbetændelse engang. Kan det mon være årsagen? Hvad vil De råde mig til at gøre? Jeg er ikke meget for at snakke med lægen.

     J.

Kære fru ”J”.

     Behandlingerne har ikke noget at betyde. Sådan som De har imidlertid 50 % af alle kvinder det, og da der faktisk ikke er noget at gøre ved det, affinder de fleste sig da også med det. Der findes mange grader af tilfredsstillelse for en kvinde. Hvis man erstatter ordet med tilfredshed, mister det noget af sin magiske magt og bliver mere virkeligt. Vær tilfreds med Deres mands glæde ved samlivet; den må da smitte noget af på Dem, den er smigrende for Deres forfængelighed, og den gør ægteskabet godt. Og husk så, at mennesket altid overvurderer netop de ting, det ikke er i besiddelse af.

     Venlig hilsen Tove Ditlevsen

Forlaget Gladiator har op til udgivelsen haft en Tove Ditlevsens brevkasse-quiz på deres Instagram-profil. Det har været noget så underholdende at læse spørgsmålene op og derefter gætte på, hvilket af de tre svarmuligheder der var Tove Ditlevsens svar. Det er uden tvivl en bog, der kan udløse timevis af underholdning i hjemmet, på kontoret eller til de næste mange års julefrokoster. Udover det er bogen et must for Ditlevsens fans. Tove Ditlevsen: Små hverdagsproblemer vil uden tvivl få en helt særlig plads i mit eget hjem, og så er det den perfekte julegave til dem, jeg holder af.

Tove Ditlevsen: Små hverdagsproblemer, Tove Ditlevsens brevkasse i Familie Journal 1956-1976, Forlaget Gladiator, 928 sider, november 2018

 

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.