// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Daniel Silva: Den fremmede pige
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Agentroman, Spænding

Daniel Silva: Den fremmede pige

Skrevet af den 17. juni 2020 – 06:03Ingen kommentarer

Daniel Silva der er tidligere journalist på CNN, har for alvor ramt en nerve med sin figur, Gabriel Allon. ”Den fremmede pige” er den fjerde Gabriel Allon-roman, der er blevet oversat til dansk, og efter min mening er det den bedste.

Gabriel Allon er chef for den israelske efterretningstjeneste, og i ”Den fremmede pige” kommer han på en noget anderledes opgave, end han er vant til. Han skal nemlig hjælpe med at finde og befri den reformvillige saudiske kronprins’ kidnappede datter, og det er ikke et samarbejde, der lige lå i kortene.

Allon opdager dog hurtigt, at der stikker mere under end en almindelig kidnapning, og snart er både han selv og kronprinsen jaget vildt.

Daniel Silva havde tidligt i 2018 sat sig for at skrive en bog, hvor omdrejningspunktet var en saudisk kronprins, der så ud til at ville gennemføre religiøse reformer i sit land og ikke længere ville støtte de mest ekstremistiske islamiske grupper. Bogen skulle være fiktion men bygget på den rigtige Mohammad bin Salman, der på det tidspunkt så ud til at kunne være foregangsperson for et skifte i hele Mellemøsten. Men så faldt bomben, om man så må sige.

Mohammad bin Salman blev direkte impliceret i det brutale mord på den islam-kritiske journalist, Jamal Kashoggi, og den ene vanvittige sag efter den anden er væltet ned over bin Salman, der senest forgæves har forsøgt at hvidvaske milliarder ved at købe den nordengelske Premier League klub Newcastle.

Bogens tema måtte lægges i graven, men grundidéen er beholdt i ”Den fremmede pige”, hvor kronprins Khalid bin Mohammed er kronprinsen, der har været skyld i en journalists død, og hvis datter nu er blevet kidnappet.

Og tydeligvis skriver Silva rigtig godt, når han kan lade sine figurer leve og arbejde i mere virkelige rammer, for hold da op, hvor denne bog er et løft i forhold til Silvas tidligere.

Jeg har læst syv Daniel Silva-bøger. De er alle ganske gode, men når jeg så sammenligner med andre af de helst store, der skriver i samme genre, så har der altid manglet lidt. Handlingen har virket en anelse forceret og måske med et lille strejf af for tydelig fiktion. Der var – for mig – ikke det samme naturlige flow, som der eksempelvis er hos Dan Brown eller for at vælge én af de helt store, John Le Carré. Jeg ved, det er mere subjektivt, og jeg nævner det også specielt, fordi jeg mener, at ”Den fremmede pige” er første gang, jeg for alvor ser, at Silva er oppe på højde med de bedste. Handlingen flyder helt forrygende, og selv i de mest fantastiske øjeblikke er jeg revet med og føler, det er en troværdig fortælling.

Handlingen er fabelagtig. Den er fremragende skrevet. Og jeg har hele tiden lyst til at vende sider. Hvad mere er det egentlig, jeg forlanger af en bog?

Daniel Silva: ”Den fremmede pige”, HarperCollins, 432 sider, udkom 2. april 2020.

Læs også:
Daniel Silva: Den anden kvinde
Daniel Silva: Spionernes hus
Dan Brown: Origin
Dan Brown: Inferno
John le Carré: Fri agent
John le Carré: A most wanted man

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.