// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Martha Christensen: Når mor kommer hjem
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Martha Christensen: Når mor kommer hjem

Skrevet af den 2. januar 2020 – 07:18Én kommentar

Martha Christensen (1926-1995) er nok mest kendt for den læserroste og fremragende roman Dansen med Regitze (filmatiseret med Ghita Nørby i rollen som Regitze), men hun nåede at skrive en hel del gode romaner.

Når mor kommer hjem er en kort roman, der er hurtigt læst, men som længe klæber sig til læseren. Ronnie er 11 år. Han er storebror til Janni på otte år og Julie på fem år. Deres mor er på bistandhjælp efter at være blevet skilt fra børnenes far. En dag skal moren i fængsel og Ronnie får ansvaret for hjemmet og sine søskende. Det må for alt i verden ikke komme nogen som helst for øre, at han er alene med sine søskende og at moren er i fængsel. Og han vil strække sig meget langt for at undgå at skulle på børnehjem og moren lader hellere Ronnie være alene om det store ansvar end at afsløre overfor nabokonerne, at hun skal i fængsel.

I starten går det fint. Ronnie er ansvarsfuld, ordentlig og flittig. Han gør rent, laver mad, handler, henter Julie fra børnehaven og laver lektier. Men som ugerne går og pengene slipper op, hylderne med rent tøj bliver tomme og han har lavet alle de retter han kan flere gange, er det store ansvar at være “far” for pigerne noget af en belastning.

Men hvad gør man, når man har lovet at holde tæt? Skal han bede far om hjælp, selvom han plejer at blive afvist af ham? Eller skal han betro sig til socialrådgiveren fra kommunen, der kommer forbi? Eller skal han trods sin mors ordre ringe til mormor, der bor langt væk?

Ronnie er en god dreng og han strækker sig virkelig langt. Han vokser i den grad med opgaven, som børn jo gør, når lokummet brænder. Men alting har en pris. Man gør børn fortræd, når krav og ansvar bliver for stort over for lang tid. I takt med at presset øges, ændrer han sig. Han begynder at slå, at lyve og at stjæle!

Når mor kommer hjem er en fin psykologisk skildring af det der foregår i og omkring Ronnie og en fin skildring af dynamikken mellem Ronnie og hans søskende. Er du til socialrealisme, er Når mor kommer hjem oplagt læsning!

Romanen blev filmatiseret i 1998, instrueret af Lone Scherfig, manuskript af Jørgen Kastrup og musik af Kasper Winding.

Jeg kan også anbefale romanen En fridag til Fru Larsen af samme forfatter. Læs anmeldelse af romanen her. Hvis du er glad for Barndommens gade af Tove Ditlevsen, kunne Martha Christensens forfatterskab sagtens være noget for dig.

Jeg har sat mig for at læse mig gennem hele hendes forfatterskab og indtil videre er jeg meget glad. Martha Christensen skrev med stor sympati for sine karakterer og med stor indlevelsesevne. Arbejdede ved siden af forfattertilværelsen som fritidspædagog. Hun blev født i 1926 og døde i 1995. Hun skrev blandt andet om de udsatte, om de fattige, de svage, om børnene og om andre på kanten af samfundet.

Martha Christensen, Når mor kommer hjem, 1995, Forlaget Per Kofod, 133 sider.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.