// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Martha Christensen: Dansen med Regitze
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » klassiker, Roman

Martha Christensen: Dansen med Regitze

Skrevet af den 20. juli 2019 – 06:19Én kommentar

Dansen med Regitze er en fremragende dansk klassiker! Og forfatteren Martha Christensen vandt da også boghandlernes Gyldne Laurbær for romanen i 1988.

“Det ville blive en smuk aften. En af de helt sjældne stille og varme sommeraftner, hvor alting ligesom tøvede og holdt vejret for en stund. Regitze kunne ikke have fået en bedre aften til sin fest.”

Vi er med Regitze og hendes mand Karl Aage i deres kolonihave. De har samlet familien og venner til den årlige fest. Karl Aage er bogens fortæller og i hans tanker rejser vi med tilbage til dengang de mødte hinanden, til dengang sønnen var lille, til den periode hvor Karl Aage var arbejdsløs, til en nytårsaften hvor forholdet var ved at gå i stykker og til andre nedslag i det levede liv. Vi hører om den handlekraftige, viljestærke og til tider skrappe Regitze, der dog har hjertet på rette sted. Hun er ikke en nem dame at danse med. Men Karl Aage elsker hende. Og derfor gør vi det som læsere også.

Romanen er med sine kun 130 sider hurtigt læst. Den er skrevet i et lettilgængeligt hverdagssprog, så alle kan læse med. Og alligevel rummer den en stor stor historie. Det er dansk litteratur om hverdagsliv, når det er bedst. Jeg er svært begejstret.

Selvom det kun er et par år siden jeg læste bogen sidst og selvom jeg vidste hvor historien tager os hen, kunne jeg ikke undgå at fælde en tåre, da jeg læste de sidste linjer. Det er smukt. Det er rørende. Det er dig og mig og vores liv. Det er kærlighed og livet. Intet mindre. Læs den endelig! Og grib bagefter fat i en af de andre af Martha Christensens romaner.

Jeg har sat mig for at læse mig gennem hele hendes forfatterskab og indtil videre er jeg meget glad. Martha Christensen skrev med stor sympati for sine karakterer og med stor indlevelsesevne. Arbejdede ved siden af forfattertilværelsen som fritidspædagog. Hun blev født i 1926 og døde i 1995. Hun skrev blandt andet om de udsatte, om de fattige, de svage, om børnene og om andre på kanten af samfundet.

Dansen med Regitze blev filmatiseret i 1989, instrueret af Kaspar Rostrup og Ghita Nørby spillede Regitze. Filmen blev nomineret til en Oscar og filmen vandt flere Bodiler, blandt andet for Bedste kvindelige hovedrolle (Ghita Nørby). Der ligger en trailer på YouTube til filmen.

Læs også gerne min anmeldelse af En fridag til Fru Larsen.

Martha Christensen, Dansen med Regitze, Forlaget Per Kofod, 1987, 130 sider.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.