// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Martha Christensen: Vær god mod Remond
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Martha Christensen: Vær god mod Remond

Skrevet af den 8. januar 2020 – 06:21Ingen kommentarer

“Han opgav kampen og trak sig tilbage til sin krog. Som en ulykkelig hund til sin kurv.”

Vær god mod Remond er Martha Christensens debutroman fra 1962. Vi møder Remond, mens han stadig bor sammen med sin mor. Han er evnesvag og forstår meget lidt. Som alle andre børn, har han brug for tryghed og kærlighed og det giver hans mor ham. Men verden omkring ham forandrer sig, og en dag får hans mor en kæreste og senere får de sammen en lille datter og Remond får en lillesøster. Opmærksomheden skal deles med lillesøster og det er meget svært for Remond og en dag forsøger han at tage livet af hende, så han kan genvinde mors udelte kærlighed.

Det store rungende spørgsmål er nu, om de kan magte at have ham boede hjemme eller om han vil have bedre af at komme på et hjem for andre børn, som ham selv. Efter store svære overvejelser tilbydes Remond en plads på et børnehjem, hvor han heldigvis knytter sig til en sød og kærlig ung kvinde. Endda så meget at han ikke længere savner sin mor. Og er det godt eller skidt?

Vær god mod Remond undersøger, hvad der vil sige at være god mod Remond. Hvem ved, hvad han har brug for? Kan man gøre fortræd af kærlighed og god vilje? Hvad er det bedste for et barn? Er der overhovedet et enkelt svar på det?

Romanen undersøger også de dynamikker, der kan være blandt personalet på en lille arbejdsplads, og undersøger, hvad det kan betyde for et barn, når en elsket pædagog siger jobbet op.

Gennem hele romanen, som er spændende og nem at læse, er der en foruroligende tone eller stemning, som vi kender det fra Martha Christensens andre romaner. Som læser fornemmer man en undergang eller en slem hændelse, man kan bare ikke regne ud, hvad der kommer til at ske. Eller hvem der skal betale prisen for det.

Selvom romanen finder sted i 1962 er den stadig aktuel i dag, da det er relationerne mellem børn og voksne, mellem mænd og kvinder og mellem kollegaer, der er det bærende og interessante i romanen.

Jeg kan også anbefale romanen En fridag til Fru Larsen af samme forfatter. Læs anmeldelse af romanen her. Eller romanen Når mor kommer hjem.

Hvis du er glad for Barndommens gade af Tove Ditlevsen, kunne Martha Christensens forfatterskab sagtens være noget for dig.

Jeg har sat mig for at læse mig gennem hele hendes forfatterskab og indtil videre er jeg meget glad. Martha Christensen skrev med stor sympati for sine karakterer og med stor indlevelsesevne. Arbejdede ved siden af forfattertilværelsen som fritidspædagog. Hun blev født i 1926 og døde i 1995. Hun skrev blandt andet om de udsatte, om de fattige, de svage, om børnene og om andre på kanten af samfundet.

Hun har vundet flere litteraturpriser og jeg håber, at hendes forfatterskab får en revival, som vi har set det med Tove Ditlevsens. For det fortjener hun!

Martha Christensen, Vær god mod Remond, 1962, 115 sider, Forlaget Fremad.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.