// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Nick Clausen: Pigen som ikke var der
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Dansk roman, Gys, Horror, Roman, Ungdomsroman

Nick Clausen: Pigen som ikke var der

Skrevet af den 6. december 2019 – 05:43Én kommentar

Rebekka og Andy er typiske søskende med magtkampe, had-/kærlighedsforhold og hvad der ellers følger med. En dag, hvor de som sædvanlig følges hjem fra skole, skal Andy låne en bog, men hans lillesøster nægte at gå med ind på det kedelige bibliotek. Så hun venter udenfor. Det er sidste gang, de ser hinanden, inden Rebekka forsvinder.

Efter flere ugers og måneders søgen giver både politiet, bekendte og forældre op, men Andy nægter at lade sin søster forsvinde. Andys eneste ledetråd er den gule varevogn, som han er overbevist om har bortført Rebekka, men ingen tager det alvorligt. Andy får heldigvis hjælp på biblioteket, hvor han lærer om væsnet kaldet wendigo.

Imens følger vi også sideløbende med i, hvordan familien er ved bryde sammen på grund af tabet af Rebekka, og samtidig møder Andy også modstand i skolen.

Pigen som ikke var der har flere fine elementer. Først og fremmest er det en ganske glimrende gyserbog for store børn og unge. Forlaget anbefaler den fra 12 år og op. Måske kan den endda læses en anelse tidligere, for man bliver holdt lidt i hånden af forfatteren undervejs, men der er også nogle uhyggelige scener og en nervepirrende struktur, så det skal man lige huske. Normalt skelnes der således, at gys er for børn, og horror er for voksne, og denne bog bevæger sig nær grænsen, uden den dog bliver pinefuld eksplicit i de ubehagelige scener.

Men hvis man ikke har noget imod det, så kan bogen sagtens læses af voksne også. Der er spænding til det sidste, selv for den modne læser. Strukturen er delt op i tre dele, hvor vi først følger Andys perspektiv, dernæst hører vi om Rebekkas oplevelser, og til sidste flettes de to forløb sammen. Når Clausen gør det på denne måde, og når han gradvist skruer op for uhyggen og de ubehagelige scener, så er resultatet en spændingskurve, der fastholder læseren til sidste side.

Der er også et sekundært tema i bogen, som giver en større tyngde. Der bliver nemlig lagt vægt på at illustrere, hvor meget det kan påvirke en familie at miste et ungt familiemedlem. Det er ikke kun sorg, familien rammes af, men det er også afmagt, savn, vrede og mange andre følelser. Og så er det nok ikke sjældent, at disse følelser kommer uhensigtsmæssigt til udtryk eller bliver fejlplaceret, især vreden. Dette ser vi også glimt af i denne roman.

Og så er det lykkedes Clausen fint at bevæge sig på grænsen mellem overtro og virkelighed med bogens skurk og monster, hvor man undervejs kommer i tvivl om, hvad der faktisk er på spil.

Jeg anbefaler denne gyser-thriller først og fremmest til teenagere, og dernæst til den modne “tweenie” og de voksne læsere, der bare elsker spænding og gys i alle former.
Jeg slugte romanen hurtigt, og jeg har været bare lidt mere opmærksom på gule varevogne, siden jeg startede med at læse den.

Vi har her hos Bogblogger.dk anmeldt en rækker Clausen-bøger, og du kan læse et par af dem her: Dødt kød – Dag 3, Tidevandet og Cirinos fortælling.

Nick Clausen: Pigen som ikke var der. Forlaget Facet, 2019. 276 sider.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.