// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Nick Clausen: Tidevandet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Ungdomsroman

Nick Clausen: Tidevandet

Skrevet af den 11. februar 2017 – 07:30Ingen kommentarer

Janus, Sille, Richard, Max og hunden Spike tager i sommerhus sammen. De er unge og ubekymrede og Janus er ekstra glad, fordi det virker som om, den dejlige Sille er interesseret i ham. Men deres fest og badeplaner bliver forstyrret af en mystisk dreng, der forsøger at hamre et miniatureanker fast over døren.

Næste dag bliver det tydeligt, at vandet er steget i løbet af natten. Helt op til huset. Og nogen har ridset kæmpe striber i døren. Der er noget galt, men den mystiske dreng vil ikke ud med sproget og alle andre holder sig for sig selv.

Tidevandet er bygget op omkring en helt klassisk gysertrope, som de fleste kender. En flok unge tager ud i en hytte, de lokale advarer dem, de ignorerer advarslerne – de myrdes af et lokalt monster/seriemorder/spøgelse. Det er samme plot som Fredag den 13., Cabin in the woods, House of a thousand corpses, Texas chainsaw massacre og så videre og så videre. Men ligesom Clausen lader de unge diskutere, mens de sidder og ser gyserfilm, så er det ikke altid troperne det kommer an på. Det er udførslen. Og Tidevandet er i den henseende glimrende. For nok er plottet forudsigeligt, som i meget gys, og karaktererne typiske, men monstret er godt, og mystikken udfolder sig på de helt rigtige tidspunkter. Det er en af grundende til, at den har solgt så godt, at den nu kommer i andet oplag.

Med undtagelse af et enkelt plotpump, hvor alle karaktererne pludseligt glemmer et vigtigt spor i deres brandert, er Tidevandet altså et godt bud på den klassiske historie. Den er skrevet til de helt unge teenagere, og er egentlig forbeholdt dem. Ældre læsere, såvel som de mest belæste prepubbere, vil hurtigt gennemskue hovedplottet, og måske ikke sætte stor pris på pendanterne, hvis ikke de er inkarnerede horror-fans. Men men men, der er også overraskelser at hente hos Clausen, stereotyper er nemlig også til for at blive brudt.

Bogen indeholder illustrationer af Christian Guldager, der også har illustreret for Josefine Ottesen og Dennis Jürgensen. I Tidevandet er tegningerne holdt helt i sort, hvilket understreger den mystiske stemning. Det er de unge, der er det centrale motiv, men det er også i tegningerne Clausens monster for alvor kommer til live.

Nick Clausen, Tidevandet, Facet, 151 sider, februar 2017

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.