// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Michael Müller: Barn af besættelsen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Erindringer, Fortællinger, Historie

Michael Müller: Barn af besættelsen

Skrevet af den 23. februar 2019 – 07:15Én kommentar

Barn af Besættelsen er på alle måder en fremragende bog. Ikke bare fortæller den 28 kendte danskeres meget personlige og gribende historier om deres opvækst under den tyske besættelse af Danmark i årene 1940-1945. Bogen sætter også det nazistiske regimes brutalitet og jødeforfølgelsen tilbage på agendaen i en tid, hvor nationalismen stortrives og holocaust benægtes flere og flere steder.

Journalisten og forfatteren Michael Müller har interviewet en række velvalgte kulturpersonligheder, som alle har det til fælles, at de er født lige omkring krigens start. De er alle fra forskellige miljøer, og det er med til at tegne et fint og nuanceret billede af de økonomiske, politiske og sociale forhold i det danske samfund i 1930’erne og 1940’erne. Dronning Margrethe, Jytte Abildstrøm, Uffe Ellemann-Jensen, Bent Melchior, Morten Grundwald, Githa Nørby, Herbert Pundik, Malene Schwartz og Bent Fabricius-Bjerre er nogle af de navne, som medrivende fortæller deres historier.

Selvom Besættelsen gik forholdsvis smertefrit hen over Danmark, indeholder bogen en lang række bevægende skæbnefortællinger. Stærkest står tidligere overrabbiner Bent Melchiors gribende fortælling om, hvordan han og hans familie efter en 18 timers meget dramatisk og omtumlet sejllads endelig når til Sverige. Han beskriver også de meget store omkostninger, der var forbundet med denne flugt, som desværre ikke er ulig nutidens bådflygtninges betaling til menneskesmuglere. Der kan i denne hjerteskærende beretning desværre ikke drages så få paralleller til nutiden.

En anden interessant er skæbne er skuespilleren Morten Grunwalds. Hans far var tysker, men var fuldt integreret i Danmark, og havde ved krigens afslutning haft eget firma i Danmark i mange år. Alligevel blev han arresteret af de danske frihedskæmpere lige efter Befrielsen, alene fordi han var tysker. Selvom om Grundwald var barn, da det skete er det helt tydeligt, at uretfærdigheden og chokket stadig sidder i kroppen på ham.

Interessant er det også at læse politiker og præsten Sørens Krarups afsnit om, hvordan det var at have en far, der var modstandsmand og i lange perioder måtte gå under jorden. Flere af bogens børn under besættelsen havde forældre i Modstandsbevægelsen. Og det er vanvittigt interessant at se kampen med barnets øjne. Det gælder også for den socialdemokratiske politiker Kjeld Olesen, hvis far var en af pionererne i Frihedskampen. Krigens oplevelser og faderens opdragelse fører frem til at Olesen erkender, at man for bestandigt skal kæmpe for demokratiet. Søren Krarup derimod, når frem til, at det er meget væsentligt at værne om det nationale.

Der skildres også personer, der ikke er så involverede i politik, men blot vil have livet til at fungere. Jazzmusikeren, Bent Fabricius-Bjerre er ung teenager, født 1924, da krigen starter. Han er ikke specielt interesseret i, eller bevidst om politik, men vil bare gerne have lov til at spille jazz. Men jazz var “Entartet” kunst og den tyske besættelsesmagt anså det for at være “negermusik”. Gennem denne fortælling får læseren mulighed for at opleve, hvordan censur påvirker den frie kunstneriske udfoldelse under et diktatur.

Hendes Majestæt Dronning Margrethe indleder bogens mange portrætter. Hun giver et levende og interessant billede af Kongehusets rolle under Besættelsen.

Det er både rørende, stærke og ekstremt medrivende fortællinger – om at forsøge at afkode de voksnes alvorlige og tavse ansigter, om at sidde i beskyttelsesrummet med sine dukker og om at spise måge i karry. Om de lange aftener med mørklægningsgardiner og rationeringsmærker. Om at være besat og under censur. Om at være ufri.

De unikke og personlige samtaler skriver et stykke danmarkshistorie, som endnu ikke er blevet fortalt. Og minder os om, hvad frihed er. Eller ikke er.

Michael Müller er uddannet journalist og har skrevet for blandt andet Weekendavisen og Kristeligt Dagblad med fokus på kultur og historie. Derudover har han produceret og tilrettelagt radio- og dokumentarudsendelser for P1. Udover at være forfatter til Barn af besættelsen har Müller blandt andet skrevet bogen “Børge Mogensen – møbler med holdning”, som vi tidligere har anmeldt her på bogblogger.dk.

Michael Müller: Barn af besættelsen, Gyldendal, november 2018, 351 sider.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.