// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Ge Fei: Usynlighedskappen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Ge Fei: Usynlighedskappen

Skrevet af den 13. maj 2024 – 05:38Ingen kommentarer

Jeg har √łdelagt et par h√łjttalere i mine yngre dage, og jeg kan godt lide god og h√łj lyd, men at g√• derfra og s√• sige, at jeg er ekspert p√• omr√•det, det er nok en overdrivelse, men selvom jeg blot er en novice udi audio og r√łrforst√¶rkere, som bogen Usynlighedskappen fort√¶ller meget om, s√• var jeg godt underholdt, da jeg l√¶ste den.

For under al den teknik snak ligger en meget f√łlsom historie om en mand midt i 40‚Äôerne, som er ved at finde eller genfinde sig selv. P√• mange m√•der er fort√¶llingen meget simpel: mand finder kvinde, kvinde er utro, de bliver skilt, manden bor alene, smides ud af s√łsters lejlighed, hutler sig igennem livet ved hj√¶lp af sine kundskaber indenfor hi-fi og audio, og ender med at f√• en opgave, som f√•r livsomv√¶ltende betydning for ham.

S√• p√• mange m√•der er fort√¶llingen banal, men den er skrevet med en vis grad af humor, s√• man sidder og klukgriner undervejs. Samtidig s√• leges der med sproget, skal ord tages bogstaveligt, eller ligger der noget andet bag. Hvad ligger der for eksempel i ordene, ‚ÄĚHan er her ikke mere?‚ÄĚ Dertil er romanen skrevet ud fra jeg-fort√¶llerens perspektiv, og det er morsomt, som han igen og igen henvender sig til l√¶seren, for ligesom at tage l√¶seren til indt√¶gt for det, som han nu siger. Man inddrages og bliver vidne til hans liv.

Titlen Usynlighedskappen f√•r uvilk√•rligt denne l√¶ser til at t√¶nke p√• Harry Potter, og man kan godt efter endt l√¶sning synes, at usynlighedskappen spiller en meget lille rolle i romanen. Men p√• den anden side, s√• fylder den i overf√łrt betydning alt. For hvorn√•r har vi usynlighedskapper p√•? Hvorn√•r h√łrer vi hemmeligheder, der ikke var t√¶nkt til vores √łrer? Hvorn√•r skjuler vi noget om os selv, for at fort√¶lle en mere flatterende historie, eller m√•ske for at fort√¶lle en mere voldsom, s√• man kan f√• medynk, eller bare for at v√¶re interessant, eller for at f√• sin vilje?

Jeg har ikke læst så meget litteratur af kinesiske forfattere, og synes nogle gange, at det kan være lidt svært at hitte rede i deres kultur og forståelsesrammer, som kan kollidere meget med det skandinaviske, men jeg må sige, at jeg er blevet mere nysgerrig.

Forfatter Ge Fei regnes for en af 80’erne og 90’ernes mest prominente forfattere indenfor den eksperimenterende kinesiske avantgarde fiktion, og har modtaget flere kinesiske litteraturpriser.

Ge Fei, Usynlighedskappen, oversat af Peter Damgaard, Forlaget Korridor, 176 sider, 2024.

Der er lukket for kommentarer.