// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Patrick Leis: Hvisken fra dybet
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Ungdomsroman

Patrick Leis: Hvisken fra dybet

Skrevet af den 4. december 2013 – 07:06Ingen kommentarer

Om drengebogens mulige uddøen blev der causeret over i bogtillægget i Politiken d.20.11.2013. Ib Michael pointerer, at den stadigt lever i fantasy genren. Forfatteren er ikke helt forkert på den – drengebogen lever i bedste velgående, men det er ikke i fantasygenren den har fat i flest drenge, nix her må man vende øjnene mod horrorgenren. En genre der kun sporadisk er i de store mediers søgelys, men på landets mange biblioteker langes der uhyggelige bøger over disken i hobetal.

Horror-drengebogens konger er Benni Bødker og Kenneth Bøgh Andersen. Men der findes endnu en række skyggeherskere, for drengebogen er for drenge og når drengene bliver større, så læser de drengerøvsbøger. Bøger hvor uhygge og bare bryster hænger uløseligt sammen – her hersker drengerøven over dem alle – Patrick Leis.

Manden der frygtløst rejser verden rundt og kaster sig ud i de mest crazy eventyr man kun kan drømme om – når han altså ikke forvandler smukke kvinder til monstre med sin airbrush. Men når han sidder hjemme foran skærmen, så skriver han historier, hvor drenge bliver til mænd og gerne bliver ædt af monstre i processen. Bøger som han illustrerer selv med en actionfyldt blyantsstreg, der bliver bedre for hver bog.

Hans nyeste bog Hvisken fra Dybet er ingen undtagelse. Her følger vi drengen Johan, som har haft en hård barndom siden hans far forsvandt på havet og hans mor forsvandt i alkoholens tåger. Til sidst faldt hun ned af en trappe og John er nu overladt til sig selv. Han stikker af fra en ungdomsinstitution og søger tilbage til sin barndoms landsby. En landsby ved kysten, hvor mennesker er forsvundet i mange år. Præcis hvorfor hans far og de andre forsvandt er et mysterium. Et mysterium som John og hans nye lækre veninde Alma, langsomt graver sig ned i – selv om det nok havde været klogest at lade være.

Bogens personer er tæt på at være karikaturer og man ved præcist, hvordan de vil opføre sig, men på præcis samme måde, som når man ser en gyserfilm, så glemmer man hurtigt de firkantede karakterer, når først der skrues op for actionbraget fra dybet. For kendere af Patricks bøger er der ekstra godter i posen – for selv om personerne er primitive – så er hans univers stort og hans bøger fletter sig sammen på kryds og tværs. Jeg forudser, at vi engang i fremtiden får en bog fra hans side, hvor alle bøgernes amokløb løber sammen i et stort ragnarok! Den glæder jeg mig til at læse.

Hvis man vil have højspændt litteratur går man forkert i byen hos Patrick. Men hvis man vil have drengerøvs underholdning – med spandevis af action, teenagerens gryende seksualitet og horror fra afgrunden – så er du kommet til rette sted.

Hvisken fra dybet. Patrick Leis. 200 sider. Forlaget Cadeau. 2013.